Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Teljes megújulásra van szükség

[@fidesz.hu 09.03.15.] Véget ért a Fidesz március 15-i ünnepsége, melyen ezrek gyűltek össze a budai várban.

Orbán Viktor: "Ahol milliók kérnek, ott a kérelem nem sóhaj"

"Az a világ, ami a XX. században véghez jött, mára összeomlott. (...) Egy világméretű változás zajlik, egy új világ van újjászületőben, ahogy a XIX. században is volt. A világ hétmérföldes léptekkel új irányba indult, mi azonban vakvágányon állomásozunk. Az elmúlt hét év sikerek helyett kudarcokat, lemaradást, a lehetőség elsorvadását hozták Magyarországon" - figyelmeztetett Orbán Viktor, hozzáfűzve: a mai szocialista Magyarország a szerencsétlenség országa lett, mint a rendszerváltozás előtt volt: a gyarapodás szűk csoportok kiváltsága, egyre több az igazságtalanság, égbekiáltóak a társadalmi különbségek, az érdem szerepe csekély, a hatalmon lévők pedig egyre dölyfösebbek és erőszakosabbak.Orbán Viktor aláhúzta: Magyarország jelenlegi válsága politikai válság, melyet éppen a szocialista restaurációs kísérlet okozott. Mint fogalmazott, a mi bajaink oka az, hogy egy olyan politikai klán uralja az országot, amelyik a régi szocialista rend történelmi és végérvényes bukásába nem bírt beletörődni.

A Fidesz elnöke szerint a sorsfordító változás, a nagy megújulás előtt ez az utolsó március 15-énk. Magyarázatképpen hozzátette: a jövőt a mában kell megnyerni. Csak úgy lehet győzelemre vinni, ha már ma mindent megteszünk a győzelemért - jegyezte meg Orbán Viktor, kiemelve: minél tovább húzza a régi hatalom, annál nagyobbat buknak, mikor eljön az igazság pillanata. "Márpedig el fog jönni, ahogy eddig mindig eljött a történelemben" - jegyezte meg.

Pokorni: Egy korszak véget ért

A kádárista kormányzásról és hatalomgyakorlásról bebizonyosodott, hogy alkalmatlan a bajok orvoslására és az ország felemelésére, sőt, az ország vesztét okozza - mondta Pokorni Zoltán a Fidesz március 15-i ünnepi megemlékezésén a Budai Várban.A Fidesz XII. kerületi polgármestere felszólalásában arról beszélt, hogy az ország vezetői "felelőtlen és bűnös" politikájukkal "romlásba döntötték" az országot, sok ezren veszítik el állásukat, százezrek nem tudják kifizetni a hiteleiket, veszítik el megtakarításaikat, milliók kerülnek létbizonytalanságba.

A Fidesz alelnöke az európai parlamenti választásokról szólva azt mondta, hogy júniusban az ország "világos ítéletet mondhat a kormány felett", a voksolás az országgyűlési választásokhoz is elvezethet, "ha ugyan Gyurcsány Ferenc kibírja addig".

Pokorni szerint ugyanis "az ilyen típusú szavazásoknak eddig mindig meg volt a következményük", 2004-ben Medgyessy Péter miniszterelnök, 2008-ban pedig a kormánykoalíció bukott meg.

Nagy Gábor Tamás: "A haza minden előtt!"

Azért jöttünk, hogy békével ünnepeljünk, s emlékezzünk azokra a 160 évvel ezelőtti hősökre, akik hozzáláttak egy új haza, a független, szabad Magyarország felépítéséhez, s irányt mutattak az egész nemzetnek - fogalmazott ünnepi beszédében Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere. Összejöttünk, hogy erőt merítsünk példájukból, hogy lelkünkben felidézzük a szabadság örömét. Szükségünk van eleink hitére és erejére, mert hazánk bajban van. Magyarország beteg - mutatott rá Budavár polgármestere. A millennium évében nem ilyen nemzetet láttunk magunk előtt. Hittünk egy nemzetet összekovácsoló, határokon átívelő álomban, mely erős Magyarországot teremt - hangsúlyozta Nagy Gábor Tamás. Mi történt azóta? Elszakadt nemzetrészeinket megtagadtuk, Magyarország Európa beteg embere lett, terveink rendre balul sültek el - sorolta a szónok. A jelenlegi hiteltelen, felelőtlen, alkalmatlan kormány lemaradásunk fő oka - szögezte le a politikus.Itt egy példa mögöttünk, a hajdan szép Honvéd Főparancsnokság épülete, amely torzó maradt, s elcsúfítja a környéket. Rossz kormányzati döntések, halogatás, majd kapkodás - hangsúlyozta Nagy Gábor Tamás. Azonban ez az eset csak egy példa a sok közül. De mi a közös ezekben a dolgokban? Az, hogy a kormány soha sem ismerte el hibáját, alkalmatlanságát - húzta alá az ünnepség házigazdája, majd rámutatott: az 1848-ban követelt felelős kormány manapság már nem felelős semmiért. Mindig másban van a hiba. De csak azért, mert ők fel akartak mutatni valamit, még nem lehet bármit megtenni a Budai Várral. Inkább kivárjuk jobb idők eljövetelét, hiszen ez a hely nekünk nem csak utcákat és házakat jelent, hanem magát az élő történelmet, lelkünk egy darabját - jelentette ki a kerület polgármestere.

Rogán Antal: Az ember sikerre született, nem kudarcra

1848. március 14-én este még némán ásított a múlt, majd 15-én zajosan köszöntött be a jövő - mondta beszédében Rogán Antal, a Belváros polgármestere. Hozzátette: a forradalom sikere váltotta ki az áprilisi törvényeket, egyesítette a reformkor olykor egymással harcoló nagyjait, és törölte el végleg a középkori, feudális Magyarországot. A forradalmat ugyan leverték, a magyar szabadág ügye elbukott, de az eszme és a hősök emléke győzedelmeskedett.

A márciusi ifjak története arra tanít: sohasem a világ áll készen arra, hogy megváltozzon, nekünk kell készen állnunk arra, hogy megváltoztassuk a világot - fogalmazott Rogán Antal, hozzátéve: nem a világ reménytelen tehát, hanem köztünk vannak a reménytelenség kufárjai, akik nem akarják megváltoztatni azt, ami van. Nem a világ a reménytelen, csak a ma vezetői, akik válságot kiáltva dagonyáznak ugyanabban a pocsolyában. Hagyjuk csak őket saját mocsarukban! Magyarország akkor fog talpra állni a bajból, ha a nehézségeink ellenére is merünk a sikerről beszélni, a sikerben gondolkodni.

Mernünk kell változtatni és sikeressé tenni Magyarországot. Tartozunk ezzel a szabadságharc hősei emlékének, gyermekeinknek és egymásnak - fogalmazott. Nézzünk csak bele gyermekeink kiságyába: az ember sikerre született, nem kudarcra. Minden évben ezt üzeni nekünk március 15., a magyarok igazi, nagy sikerének örömteli és büszke ünnepe - mondta végül Rogán Antal.