Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Megemlékezés a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából

[www.fidesz.hu@ 07.02.26.] Megemlékezést tartott a Fidesz a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeumnál. Az eseményen 15-20 ezer ember vett részt.


Hatvan éve, 1947. február 25-én tartóztatták le és vitték a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Kisgazdapárt főtitkárát, országgyűlési képviselőt. Elhurcolásának napja az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata alapján a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja.A Terror Háza - egykori nyilas, majd ÁVO-központ - előtti rendezvényen beszédet mondott többek között Schmidt Mária történész, a múzeum főigazgatója, Szájer József, az Európai Parlament Néppárti frakciójának alelnöke és Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.A rendezvény délután három óra után néhány perccel a lélekharang kondulásával és a Himnusszal kezdődött el, és öt óra előtt Szózat, valamint a Székely Himnusz eléneklésével ért véget.

A gyűlés végén a szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy gyújtsanak gyertyát, illetve helyezzék el a megemlékezés virágait a múzeum falánál. Az első gyertyagyújtók között voltak a Fidesz jelen lévő vezetői: Orbán Viktor, Szijjártó Péter, a párt szóvivője, valamint Rogán Antal V. kerületi polgármester és Balog Zoltán az emberi jogi bizottság fideszes elnöke.