Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Jótékonysági buli a vak gyermekekért

[@ 09.01.27.] DJ Nyitrai néven a fideszes országgyűlési képviselő, Nyitrai Zsolt is fellép majd azon a jövő heti jótékonysági DJ-találkozón, amelyet azért szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a lemezlovas (DJ) szakma szabályozatlanságára.

Az ellenzéki politikus és a DJ Szövetség képviselői erről közös sajtótájékoztatót tartottak kedden a Moulin Rouge-ban.A Nagymező utcai szórakozóhelyen a DJ-pult mögött állva Spigiboy és Voksán Virág modell, alias DJ Flower mellett nyilatkozott az újságíróknak Nyitrai Zsolt, aki még tavaly decemberben nyújtott be írásbeli kérdést a gazdasági miniszternek arról, hogy bárki lehet-e lemezlovas. Kérdését az indokolta, hogy 2006-ban eltörölték az ehhez szükséges vizsgát, amelyet az Országos Szórakoztató Zenei Központnál lehetett letenni.A fideszes képviselő szerint a kormányszóvivő akkor megpróbálta elviccelni az ügyet, mondván, hogy "Nyitrai Zsolt is lehet lemezlovas", pedig ez a kérdés igenis fontos a DJ-k számára, ezért vállalta fel, hogy segít nekik, és írásbeli kérdést nyújt be a témában.Arra is emlékeztetett, hogy Bajnai Gordon gazdasági miniszter írásbeli válaszában nem tartotta indokoltnak az eltörölt rendelkezés visszaállítását, mert szerinte a 2006-os módosítás komoly szakmai egyeztetés eredménye volt, és a szakvizsgát elsőként éppen a lemezlovasok kérték törölni.

A sajtótájékoztatón a DJ-k nevében Spigiboy ugyanakkor azt mondta, hogy nem a régi vizsgát akarják visszaállítani, hanem egy új szabályozást szeretnének, amelyet szakmai fórumokon alakítanának ki. Szerinte az a legfontosabb, hogy legyen egy minimális követelmény, amelynek mindenkinek meg kell felelnie.Szigeti Péter, alias DJ Dandy szerint pedig azért lenne szükség egy "szűrőre", hogy tényleg csak a hozzáértők álljanak be a DJ-pult mögé. Az MTI kérdésére elmondta, hogy DJ Szövetség tagjai, köztük ő maga is letette a 2006-ban érvényes vizsgát, de csak azért, mert azt mondták, büntetésre számíthat, ha nincs meg a papírja. Szerinte azonban az a vizsga "katasztrofális" volt, arról beszélgettek "hány mellszőrzete volt Elvis Presley-nek", ezért mindenképpen kell egy új rendszer.Az MTI felvetésére hozzátette, hogy a klubtulajdonosokat kellene megkérdezni, miért kapnak munkát olyanok, akik nem értenek a szakmához. Náksi Attila, alias DJ Náksi erről azt mondta, hogy ugyan a közönség és szakma egy idő után kiveti magából a tehetségtelen DJ-ket, de addig rengeteg buli és rendezvény lezajlik, amelyekről sok fiatal megy haza csalódottan.

A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt és a DJ-k elmondták: annak érdekében, hogy a lemezlovas szakma szabályozatlanságára felhívják a figyelmet, február 6-én egy jótékonysági célú DJ-találkozót szerveznek a Hajógyári Sziget egyik klubjában, ahol pár perc erejéig a fideszes képviselő is fellép majd DJ Nyitrai néven.

Az este bevételét a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona javára ajánlják fel.

A Wikipedia internetes lexikon szócikke szerint szerint a lemezlovas vagy disc jockey, röviden DJ a köznyelvben olyan könnyűzenével foglalkozó személyt jelent, aki folyamatos zenét nyújt egy zenés-táncos rendezvény alkalmából a közönségnek. A DJ jellemzője, hogy széleskörű ismeretekkel bír az általa képviselt illetve kedvelt zenei műfajokban, és többnyire saját hanghordozókészlettel is rendelkezik, tehát egyben zenei gyűjtőről is beszélhetünk - olvasható a szócikkben.

A disc jockey eredetileg azt a személyt jelentette az 1950-es években Amerikában, aki rádióműsorokban bejelentette és lejátszotta az akkori népszerű lemezeket. Az elnevezés a hanglemez angol neve és a formája miatt a disc (vagyis "korong"), illetve a jockey ("zsoké") szavakból állt össze.