Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Nyitrai: 15 milliárdos megtakarítás az infokommunikáción

[mti 11.01.10.] A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megkezdte az állam működését érintő infokommunikációs rendszerek konszolidálását, s a működtetésükre vonatkozó szerződések újratárgyalásával több mint 15 milliárd forintot takarít meg a kormány - mondta Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkár hétfőn a kormányszóvivői tájékoztatón.

Egyúttal bejelentette: a jövőben az államigazgatásban be kívánják vezetni az elektronikus dokumentumkezelést, s az idén várhatóan bevezetik a nyílt szabványokat is.Az infokommukációs államtitkár elmondta: a kormány szándéka, hogy a magánérdek helyett a közérdek érvényesüljön az állam működésében, ezért a tárca megkezdte az állam működését segítő infokommunikációs rendszerek konszolidálását.

Kifejtette: a cél ennek során az, hogy az infokommunikációs költségeket csökkentsék, s növeljék a hatékonyságot.Elmondta, felmérték az állapotokat azért, hogy az infokommunikáció terén megszüntessék a párhuzamosságokat, egyszerűsítsék az alkalmazásokat, és a méretgazdaságosság érvényesüljön az állami infokommunikációban.

Ezt követően újratárgyalták a szerződéseket, s jelentős megtakarításokat értek el. Az agrártámogatási rendszert és a költségvetési gazdálkodást segítő infokommunikációs szisztémák áttekintése során az állam számára több mint 5 milliárd forintot spóroltak meg, míg a szektort segítő infrastruktúrák szolgáltatási díjainak újratárgyalásával több mint 10 milliárd forintot takarítottak meg - emelte ki az államtitkár.

Nyitrai Zsolt arról is szólt, hogy folytatják a költségek lefaragását. Az államtitkár szerint a kormány szeretné elérni a Microsofttal fennálló megállapodások megváltoztatásával, hogy 3 éves intervallumban évi 1 milliárd forinttal mérsékeljék az állami kiadásokat.

Az államtitkár elmondta: az államigazgatásban az elektronikus dokumentumkezelés a jövőben évi 12 milliárd forintos megtakarítást eredményezhet.

Az eseményen résztvevő Nagy Anna kormányszóvivő kérdésre válaszolva közölte: a kormány még nem foglalkozott a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének azon javaslatával, hogy tegyék lehetővé a svájci frank hiteleseknek, hogy kölcsöneiket euróra váltsák át.

A Világgazdaság című lap hétfőn közölte, hogy a pénzügyi felügyelet helyesli a svájci frankban és más devizákban lévő hitelek euróra váltását, s javasolja, hogy a hitelintézetek engedményekkel könnyítsék meg a lépés megtételét. A PSZÁF idézett körlevélében rámutat: az elmúlt időszakban a forint svájci frankkal szembeni árfolyam-ingadozása lényegesen meghaladta a forint/euró árfolyamét, ezáltal az átváltás révén a törlesztő részlet stabilabbá, kiszámíthatóbbá válik.