Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Orbán Viktor: Betelt a pohár

[fidesz.hu 07.10.24.] Orbán Viktor beszéde után befejeződött a Fidesz 1956-ra emlékező nagygyűlése Budapesten az Astoriánál, a résztvevők a Terror Háza Múzeumhoz indultak.
Dr. Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója a rendezvényt megelőzően telefonon beszélt Bencze József rendőrfőkapitánnyal. A Fidesz operatív igazgatója azt kérte az országos rendőrfőkapitánytól, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a bejelentett, törvényes rendezvényeken - így a Fidesz megemlékező rendezvényén is - az emberek, a békés megemlékezők nyugodtan élhessenek az Alkotmányban biztosított jogaikkal.

A atrocitásoktól mentesen lezajlott nagygyűlést az Astoriánál Orbán Viktor beszéde zárta.Mit akart '56 októberében Nagy Imre, Maléter Pál, Mindszenty József, Pongrátz Gergely és Bibó István? Orbán Viktor rámutatott: van, amikor a múlt segít megérteni a jelent, és van, amikor a jelenből értjük meg a múltat. Most egy ilyen különös pillanatból ünnepeljük október 23-át. Most látni az utat, ahonnan jöttünk, most látni igazán, hogy 1956-ban a magyarok egy Kelet elleni harcot folytattak."Az államalapítás óta Magyarország nyugati ország, amely saját jószántából soha sem akar többé a Kelet része lenni" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: nyugati demokráciát akartunk, amely a keresztény kultúrára, a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméjére épül. Mindig is harcoltunk az áldemokrácia ellen, ahol az élet rendjét az emberek helyett a hatalom szabja meg, a hatalom önkénye működteti, ha érdekei úgy kívánják, hazugsággal, csalással, maffiapolitikával, ha kell, erőszakkal is - jelentette ki a Fidesz elnöke.A keleti politika nem tűri az önállósodást, a függetlenséget és a szabadságot. Vagyontalanná tesz, elszegényít, kiszolgáltatottá vetkőztet, megfélemlít. A Fidesz elnöke rámutatott: a Kelet hatalma eltűnt, de nem enyészett el nyomtalanul. Helyén ma egy életerős, újratatarozott hatalom terjeszkedik Ukrajnától Közép-Európán át a Balkánig. A nyugati világ lassan ráébred: ennek a keleti új rendnek a gyarapodó erői jelentik az igazi kihívást, melynek leheletét, kisugárzását, jelenlétét már a bőrünkön érezzük. A Fidesz elnöke leszögezte: a Kelet hatalma eltűnt, de nem enyészett el nyomtalanul. Helyén ma egy életerős, újratatarozott hatalom terjeszkedik Ukrajnától Közép-Európán át a Balkánig. A nyugati világ lassan ráébred: ennek a keleti új rendnek a gyarapodó erői jelentik az igazi kihívást, melynek leheletét, kisugárzását, jelenlétét már a bőrünkön érezzük.

"Aki nem fél semmitől, nem szeret semmit. Nekünk azonban van mit féltenünk. Mert szeretjük a családunkat, az országunkat, a hazánkat. A szeretetből nem csak féltés, de erő és bátorság is fakad. Azért gyülekeztünk ma össze éppen ezen a helyen, hogy megmutassuk a hatalomnak és minden magyar embernek, hogy bennünket nem lehet megfélemlíteni" - jelentette ki Orbán Viktor.
Orbán Viktor beszédének szó szerinti leirata letölthető ide kattintva.

A nagygyűlésen készült beszámolók, képek és videók elérhetők ide kattintva.