Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Nemzeti Digitális Közmű

[@ 09.01.30.] A Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja áttekintette a digitális közmű program koncepcióját.

A Fidesz elvi álláspontja a Nemzeti Digitális Közmű programról

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség informatikai és telekommunikációs munkacsoportja áttekintette a kormány Nemzeti Digitális Közmű koncepcióját. Hangsúlyozzuk, hogy a Nemzeti Digitális Közmű témakörében eddig semmilyen szakmai vagy politikai egyeztetésre nem került sor, ezért az a híresztelés nem fedi a valóságot, hogy a közművel kapcsolatban "ötpárti konszenzus" lenne.

"Ma több mint 4 millió honfitársunk nem fér hozzá az internet adta lehetőségekhez. Mindez azért van, mert az elmúlt hat esztendőben semmi érdemi nem történt a digitális szakadék csökkentése érdekében.
A Fidesz kiemelt célja a digitális szakadék csökkentése. Munkacsoportunk szakmai álláspontja szerint a digitális közmű alapgondolata támogatható. A polgári kormány idején, 1999-ben is készült több erre vonatkozó tanulmány. Egy ilyen országos optikai hálózat kiépítése alkalmas lehet arra, hogy csökkentse a Magyarországon kialakult digitális esélyegyenlőtlenséget.

Az alapgondolat helyes továbbá azért is, mert egy ilyen országos hálózatnak köztulajdonban kell lennie, és abban is kell maradnia, ez stratégiai fontosságú kérdés. A nyilvánosságra került Nemzeti Digitális Közmű koncepció azonban csak komoly módosításokkal és kiegészítésekkel támogatható.
A Fidesz szerint egy ilyen koncepciónak része kell, hogy legyenek a szabályozási és a tartalmi kérdések. Ilyenek például a távoktatás és a távmunka, az elektronikus közszolgáltatások, a részletes informatikai adatbiztonság.

A Fidesz alapvetőnek tartja, hogy a tartalom, az oktatás és a figyelemfelhívás ugyanolyan prioritást élvezzen, mint az infrastruktúrafejlesztés, kizárólag ezek együttes, azonos súlyú kezelését tartjuk megfelelőnek a célok elérésére.
Fontos szempont a költséghatékonyság és a gazdaságos megoldás, valamint az egyéb technológiák megvizsgálása. A Fidesz nyitott az érdemi szakpolitikai egyeztetésre."

Dr. Nyitrai Zsolt, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője