Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Nagyított íveken is gyűjthető aláírás

[MTI@ 07.10.11.] Nagyított íveken is lehet aláírásokat gyűjteni a népszavazási kezdeményezések során az Országos Választási Bizottság (OVB) szerda esti ülésén kialakított álláspontja szerint. A testület azt követően vette napirendre az ügyet, hogy Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója azzal a kérdéssel fordult hozzájuk: milyen technikákkal sokszorosítható a hitelesített aláírásgyűjtő ív? Ez a kérdés felvetette azt is, hogy csak a hitelesített kérdőívvel azonos méretű íven gyűjthetők-e a támogató aláírások?

A választási eljárásról szóló törvény egyetlen kikötést tartalmaz; eszerint csak a hitelesítési záradékkal ellátott aláírásgyűjtő ív másolata használható erre a célra. A bizottság technikai jellegű problémaként kezelve a kérdést úgy vélte, nincs akadálya annak, hogy a korábban hitelesített A/4-es méretű eredeti ívet akár A/3-as méretűre nagyítsák, ám célszerű lenne, ha az ívek egyforma méretűek lennének. Az eredeti, hitelesített ív akár fénymásolással, akár szkenneléssel, majd nyomtatással is sokszorosítható, ám az elektronikus aláírás továbbra sem érvényes. A "méretarányos" nagyításra azért lehet szükség, mert a személyes adatok sok esetben alig férnek el az ívek keskeny sorain.