Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Legyen olcsóbb és több a demokrácia!

[fidesz.hu@ 07.08.03.] A Fidesz újabb javaslat-csomagot tett le arról, hogy a jövőben hogyan lehet a választások állami költségeit csökkenteni.


Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy a Fidesz nemrégiben több pontba szedett javaslatcsomagot tett le arról, hogy hogyan csökkenthetőek a választások és szavazások költségei. Akkor a pártok kampányköltségeinek csökkentését, a politikai reklámok megszűntetését, közvetlen választásról szóló törvény létrehozását, a kampányszámlák nyilvánossá tételét tanácsolták, valamint azt, hogy közpénzekből ne lehessen kampányolni, s kerüljön eltörlése a kampánycsend. A Fidesz most újabb javaslatokkal áll elő.


A képre kattintva letöltheti a a sajtótájékoztató felvételét


A képviselő elsőként azt mutatta be, hogy hivatalos adatok alapján manapság mennyibe kerül egy választás Magyarországon. Ezek szerint az országgyűlési 6,6 milliárd, az önkormányzati és az európai parlamenti választás egyaránt 4,3 milliárd, míg egy országos népszavazás 2,9 milliárd Forintba kerül az országnak. A képviselő ezután egy összehasonlítást mutatott be, s két, Magyarország választási rendszeréhez hasonló adottságokkal rendelkező ország példáját hozta fel. Mint rámutatott, a 80 milliós Németországban 15 milliárd, míg a 10 milliós Portugáliában 2,5 milliárd Forintnak megfelelő euróból, tehát a magyarországinál jóval olcsóbban tartanak szavazásokat.

"Kimondható tehát, hogy a Magyarországon drága a népszavazás" - szögezte le a képviselő. A Fidesz a "legyen olcsóbb és több a demokrácia" szlogen jegyében augusztus végén és szeptember elején teszi le az érintett parlamenti bizottságoknak a javaslat-csomagját az olcsóbb választások érdekében, s minden párt elmondhatná a véleményét a Fidesz kezdeményezéséről.


A képre kattintva letöltheti a a sajtótájékoztatón vetített diát


Elmondta, hogy a Fidesz megvizsgálta, mi teszi ki a választási költségek legnagyobb hányadát, s abból kiderült, hogy a választási logisztika, a nyomdai és a választási informatika területén mutatkoznak a legnagyobb kiadások. "Ezeken a területeken egész biztosan jelentős mértékben lehet csökkenteni a költségeket" - jelentette ki a képviselő, s emlékeztetett arra, hogy 2006-ban Gyurcsány Ferenc egykori üzlettársának, Erdős Ákosnak a cége kapta meg a szavazólapok nyomtatásának jogát, amelyet a Fidesz több mint aggályosnak tartott. Ezért a párt azt javasolja, hogy a jövőben egy országgyűlési eseti bizottság készítse elő és ellenőrizze ezt a három területet.

A Fidesz javaslata szerint azért kell és lehet optimalizálni a választási informatika kiadásait, mert túlzónak tűnt 2006-ban, hogy miután a parlamenti választásokon 1,9 milliárd Forintot költöttek el a magyar választópolgárok pénzéből választási informatikára, a pár hónappal később történt önkormányzati választásokon újabb 1,4 milliárd forintba került ugyanaz a tétel.

Mondjunk búcsút a borítéknak! - szól a Fidesz javaslata atekintetben, hogy sokkal költséghatékonyabbá és egyszerűbbé válnának a szavazások, ha nem kellene külön nyomdai költséget fizetni a borítékokra. Példaként hozta fel a képviselő, hogy Németországban 2002-ben törölték el a boríték használatát, pénzt, időt, papírt megspórolva. Hozzáfűzte: ez a módszer környezetvédőbb, mint a sokmillió, hamar fölöslegessé váló borítékok elkészítése, s a szavazat titkossága sem sérül, mert a szavazófülkében bárki félbehajthatja a szavazólapját.

Nyitrai Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény jelenleg lehetőséget ad arra is, hogy a szükségesnél akár dupla annyi szavazólap kerüljön legyártásra, holott itt is pénzt lehet spórolni azzal, ha csak a valóban szükséges mennyiségben nyomtatnának. A párt azt is szeretné elérni, ha a jövőben a választási hirdetmények közzététele ingyenessé válna, s az államnak nem kellene fizetnie azért, ha a médiumokban a demokrácia alapintézményével, a választással kapcsolatos hirdetést tesz közzé.

A párt következő javaslata alapján, a "köz szolgálata" jegyében az, hogy az Országos Választási Bizottság választott tagjai - akik jelenleg havi több százezer forintos fizetést vesznek fel -, csupán költségtérítést kapjanak, ugyanúgy, lévén hogy az OVB pártok által delegált tagjai térítésmentesen végzik ugyanezt a munkát. Nemzetközi példák is azt mutatják, hogy az OVB-hez hasonló szerkezetben működő grémium ilyen formában sehol sincs, legalábbis egyetlen országban sem főállásban végzik a munkájukat.

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy ha a fenti lépések megtörténnek, legalább 1 milliárd forinttal lehetne olcsóbbá tenni egy-egy szavazást. A Fidesz a mai napon tehát felszólítja a pártokat, hogy ezen javaslataikat vegyék fontolóra, de a párt természetesen megteszi a szükséges törvényjavaslat-módosításokat is a kérdésben. A képviselő végül kijelentette: azt szeretnék elérni, hogy ezek a javaslatok már a tavaszi népszavazáson is érvénybe lépjenek.