Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Állítsuk meg a Bajnai-csomagot!

[fidesz.hu 09.10.10.] Az önkormányzatok a Kossuth téren tüntettek a költségvetés megszorításai ellen.

A demonstráció az egészségügyi gondokról, a gyermekétkeztetésről, a kistelepülések problémáiról, a fogyatékkal élők nehézségeiről szólt. Az eseményen többek között felszólalt Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere.Nincs tovább!

Azért folyamodtunk a tüntetéshez, mert kifogytunk az eszközökből, nincs tovább - kezdte beszédét Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere. A városvezető külön köszöntötte a demonstráción résztvevő MSZP-s és SZDSZ-es önkormányzati politikusokat. "Mert ez nem pártügy, ez az emberek közös ügye" - hangsúlyozta Kósa, arra emlékeztetve: 2002 óta a kormány folyamatosan becsapta az önkormányzatokat. A honatya szerint "megérte" a szombat délelőttöt itt tölteni, ugyanis a szocialisták a tüntetés bejelentésére meghőköltek, és a gyermekéheztetés területén visszakoztak.Bajnai Gordont egyedül a hiánycél érdekli - szögezte le a városvezető, kiemelve: amióta a szocialisták kormányoznak, mindig hiány van, céljaik pedig nincsenek. Mint mondta, ez a kormány teljes mértékben alkalmatlan feladatára. Példaként említette, hogy miközben százezer gyermek éhezik, de mobiltelefonok beszerzésére van pénz, gyerekétkeztetésre azonban nem!

Kósa Lajos egy 12 pontos kiáltványt olvasott fel, melyet hétfőn a Parlamentben is ismertetni fog.

1. Minden önkormányzat alapvető célja polgárainak jólétének és biztonságának megteremtése.
2. Minden önkormányzatnak joga van az élethez, sorsáról csak lakói dönthetnek.
3. A magyarok legfontosabb városa a főváros, Budapest.
4. Minden falu, város és megye a mi közös örökségünk, értékünk.
5. A legfontosabb városnak, Budapestnek kötelessége kiállni a legkisebb faluért is.
6. Minden településnek joga van az iskolához.
7. Minden településnek joga van templomához és kultúrájához.
8. Minden településnek joga van legalább egy rendőrhöz, ha ezt az állam nem biztosítja, joga van megszervezéséhez.
9. A kormány csak úgy adhat kötelező feladatot az önkormányzatok számára, ha azoknak feltételeit biztosítja.
10. Minden önkormányzatnak joga van a vagyonház.
11. Minden önkormányzatnak joga van a jövedelmhez.
12. Minden önkormányzatnak joga van az ellenállásra a törvényes keretek között, ha az állam létet, a törvényességet vagy az alkotmányosságot veszélyezteti.Halász: A csomag, köszönjük, nem kell!

Halász Gábor, Kiskutas polgármestere köszöntő beszédében arra hívta fel a figyelmet, egyre több fiatal hagyja el Magyarországot, mert nem találta jövőjét saját hazájában. A településvezető szerint a kormány folyamatos megszorításaival ellehetetlenítette a kistelepüléseket. Példaként említette az iskolabezárásokat, melyek ugyanúgy nem hozták meg a várt hatást, ahogy a többi értelmetlen megszorítás.

Mi vagyunk a túlnyomó többség, akikkel szembe fordult a kormány - húzta alá a településvezető, aki szerint a kormánypártok képviselőinek fogalma sincsen a valóságról, hiszen ők sosem merészkedtek ki a nem létező kormányzati negyedükből.Bernáth: Tönkretették az önkormányzatiságot

Bernáth László Tetétlen polgármestere a kistelepülések nevében úgy fogalmazott Magyarországon ma nem létezik önkormányzatiság, hiszen az "ön kormányzás" 2002 óta megszűnt. A településvezető Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc regnálása alatt meghozott változásokra emlékeztetve: leszögezte: a szociális rendszert teljesen tönkretették. 2008-ra a 3200 hazai településből 2000 jutott csőd közeli állapotban, 216 pedig adósságrendezési eljárás alá került.

Véleménye szerint a kormánynak meg kéne emelni a polgármesterek előtt a kalapját, akik a folyamatos normatíva csökkenés közepette mindent elkövettek településük életben maradásáért. Tették ezt úgy, miközben a minisztériumok milliárdos beszerzéseket hajtanak végre, az állami cégeknél pedig sokmilliós végkielégítéseket osztogatnak. Bernáth László rámutatott arra is, a 2010-es költségvetési tervezet súlyos válságba taszítja az önkormányzati rendszert, ezért még a költségvetési vitára is alkalmatlan.

Kővári: A kormány képtelen ellátni feladatát

Nem a harag, hanem az együttérzés, a tenni akarás vezérelt bennünket, hogy kimondjuk: "ez így nem mehet tovább" - szögezte le a civilek nevében felszólaló Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke.

Véleménye szerint Magyarország állampolgárai elérkeztek tűrőképességük határához. Az egyesület alelnöke kifejtette: az állam az alapvető emberi jogok - munka, egészség, köz- és szociális biztonság - biztosítására sem képesek. A részletekről szólva úgy fogalmazott, a munkaképességűek 50 százaléka nem jut munkához, több tízezer gyermek éhezik, több tízezren nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz, több millióan pedig létminimum alatt élnek.

Kósa Ádám: A költségvetés ellehetetleníti a fogyatékosok életét

Mi történik ma Magyarországon? Visszamegyünk a középkorba? A 2010-es költségvetési tervezetből egyértelműen kiderül: a kormány egyszerűen kidobná a fogyatékkal élő embereket az utcára - fogalmazott beszédében Kósa Ádám.

A KSH adatait nézve kiderül, hogy ma Magyarországon a fogyatékkal élők csoportja él a legrosszabb körülmények között, őket sújtják a legszigorúbb elvonások - hívta fel a figyelmet beszédében a Siketek és Nagyothallók Országos Szervezetének elnöke. Hozzátette: a kormány ebben a kérdésben is szembe megy a Nyugat gyakorlatával, hiszen a fogyatékosokat a fejlett országokban sehol sem sújtja ilyen durva politika, mint nálunk.

Dunai: Napi 123 forintból csak éhen halni lehet

A 2010-es költségvetés olyan, mint a lottó: szerencsejáték. Különbség ott van, hogy ezen a lottón a kormány játszik 10 millió emberrel. Mivel azonban a társadalom elvárásainak, szükségleteinek megfelelő, az életben maradáshoz nélkülözhetetlen számokat nem teszik bele a sorsológömbbe, a költségvetésbe, az emberek eleve nem nyerhetnek, csak veszíthetnek. Mindent elveszíthetnek - emelte ki beszédében a Gregor József Általános Iskola tanárnője.

A pedagógusok, nevelők, szülők minden igyekezete ellenére padlóra kerülhet a magyar közoktatás - fogalmazott Dunai Mónika. A szakmailag és anyagilag ellehetetlenített oktatási intézményeken az önkormányzatok sem tudnak segíteni, mivel nekik sincs miből - tette hozzá. Látva a költségvetési tervezet számait, a kormány egyszerű gyermekmegőrzőkké akarja degradálni az óvodákat és iskolákat.

Kovács: Az egészségügy minden porcikája beteg

A magyar egészségügyet a hatalom bitorlói teljesen szétverték az utóbbi 7 év során. Reformnak csúfolják az általános, teljes leépítést. A kormány útját értelmetlen átszervezések, felszerelés- és eszközhiány, reménytelen várólisták mutatják - szögezte le beszédében Kovács József, a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház igazgató főorvosa.

Mára oda jutottunk, hogy a kórházak a puszta fennmaradásért küzdenek. Az önkormányzatok próbálnak ugyan segíteni, hogy ne álljon le a műtő, ne kerüljön lakat az egészségházra, de a helyzet egyre kilátástalanabb - tájékoztatott Kovács József. Az egészségügy helyzete egyszerű kutyakomédia: csak idén négyszer változtatták meg az anyagi támogatások rendszerét, mégis azt kell mondanunk, hogy 2009-ben a magyar egészségügy minden egyes porcikája beteg - hangsúlyozta.