Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Országértékelő 2009

[@fidesz.hu 09.03.07.] "Vissza akarjuk kapni a hazánkat, a saját országunkat azoktól, akik magánvállalatukként kezelték és csődbe vitték" - jelentette ki Orbán Viktor országértékelő beszédében.

Tegnap tartotta hagyományos országértékelő beszédét Orbán Viktor, aki 1999 óta most tizenegyedik alkalommal elemezte az előző év eseményeit és az ország helyzetét.A budai Millenáris Parkban délután négy órakor kezdődött a rendezvény, amelyen Orbán Viktor beszéde előtt Martonyi János volt külügyminiszter, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke mondott köszöntőt a mintegy 800 meghívott vendég előtt.Azt hittem, a képtelenségeket már nem lehet tovább fokozni - kezdte Orbán Viktor országértékelő beszédét. A Fidesz elnöke így reagált arra, hogy az elmúlt napokban a szocialisták szinte "feladták a rendelést", miről kéne pénteken beszélnie. A Fidesz elnöke szerint "idegesítő, hogy egyesek elfelejtik, húsz éve rendszerváltás volt, és már nincs egypártrendszer, amely megmondja, ki miről beszéljen. "Ez azonban a kisebbik baj, a nagyobbik baj az, hogy ezt a kormánypárt teszi, méghozzá hét éve" - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pénteki országértékelésén a budai Millenáris Parkban. A Fidesz ezért azt javasolja a kormánynak, hogy kormányozzon végre ahelyett, hogy az ellenzékkel foglalkozna.A Fidesz elnöke úgy véli, a válsággal kapcsolatos hírekben csak a lényegről nincs szó, épp az igazságot kerülik ki. "A válság csak a felszíne annak a mély változásnak, amellyel a világtörténelem 80 éves korszaka lezárult" - fogalmazott. Orbán szerint az a legfontosabb, hogy a válság és a változás közötti különbséget ragadjuk meg. Nem a részleteken, hanem az egészen kell változtatni, alapvetően új megoldásokra van szükség - hangsúlyozta. A mostani gazdasági rendszer egyszerűen kinőtte magát.A Fidesz elnöke úgy látja, a mostanában sokat emlegetett 1929-es válság és a mai között lényegi különbség van. "1929-ben a túltermelés okozta a válságot. A mainak azonban nem ez, hanem a pénz túltermelése az oka." Mint mondta, a világ olyan pénzügyi rendszert alakított ki, amely egyre több olyan hitelt teremtett, amely mögött nem volt valós fedezet. Ez omlott most össze. Orbán szerint szükséges, hogy a világ megújuljon. A változás már megkezdődött - fogalmazott.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a fájdalmakon túl fontos meglátni az esélyeket is. Az új szituációban ugyanis a lemaradottaknak is több esélyük lehet a korábbinál jobb helyzetet teremteni. Ezért nagyon fontos, hogy Magyarország ne maradjon ki a változásokból, mert mint fogalmazott, "előfordulhat, hogy a világgazdaság újra meginduló szerelvényéhez nem tudjuk idejében kapcsolni Magyarország kocsiját".