Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Ötpárti egyeztetés a választójogi törvény módosításáról

[Mti@ 07.03.28.] Az Alkotmánybíróság által megszabott határidőre, június 30-ra elfogadhatja az Országgyűlés a választójogi törvény módosítását. A Fideszt Dr. Nyitrai Zsolt képviselte az ötpárti egyeztetésen.


A Parlamentben rendezett egyeztetésen az öt párt képviselője mellett részt vett Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője is.


"Az ötpárti tárgyalást Fodor Gábor szabad demokrata képviselő kezdeményezte a házelnöknél, és egyben tervezetet is készített a választókerületek arányosítására vonatkozóan. Fodor Gábor az egyeztetésen elhangzottakat úgy értékelte, hogy az anyagot jónak tartják a frakciók képviselői. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke elmondta: nyolc alapelvet határoztak meg. Többek között azt, hogy egy választókerületnek egységesnek és összefüggőnek kell lennie, valamint a népességszámnak megfelelően kell kialakítani.


Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója a megbeszélés után az MTI-nek azt mondta: egy ilyen szabályozásnál kiemelten fontosnak tartják, hogy a törvényi szabályozás után egy kormányhatározat vagy egy miniszteri rendelet ne legyen elegendő a választókerületek átszabásához. Hangsúlyozta, hogy erre a mindenkori ellenzéknek garanciákat kell kapnia.

Azt javasolták, hogy legyenek további szakértői egyeztetések a témakörben és megállapodtak abban, hogy három hét múlva folytatják a tárgyalásokat.

Nyitrai Zsolt kitért arra, hogy az egyeztetésen felvetette: a frakciók fontolják meg a Fidesz javaslatát az Országgyűlés létszámának 200 főre csökkentéséről.

Az Alkotmánybíróság 2005-ben hozott határozatot arról, hogy a parlamentnek alkotmányos kötelessége 2007. június 30-ig átalakítani az egyéni választókörzeteket, mivel azok aránytalanná váltak: míg az egyikben nagyon kevés szavazattal lehet mandátumhoz jutni, addig máshol ennek sokszorosára van szükség a parlamentbe jutáshoz.