Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Varga Mihály és Nyitrai Zsolt a népszavazásról

[fidesz.hu 07.08.08.] A Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a népszavazás költségeinek csökkentéséről - jelentette be Varga Mihály alelnök és Nyitrai Zsolt operatív igazgató szerdán.

A tegnapi elnökségi ülésről szólva Varga Mihály elmondta: több kérdés mellett legfontosabb ügyként továbbra is a népszavazást tekintette a Fidesz vezetősége. Az alelnök megismételte, a kormány halogató politikát folytat, s úgy tűnik, retteg a népszavazástól: nem kívánja megadni az esélyt az embereknek, hogy élhessenek alkotmányos jogaikkal és a mindennapjaikat érintő kérdésekben elmondhassák véleményüket. Gyurcsány Ferenc a kérdésben egymásnak ellentmondó állításokat tett, mindez egyre inkább arra utal, hogy a kormánypártok félnek a népszavazástól és tudják jól, hogy 2006-ban nem a tandíj, vizitdíj, kórházi napidíj bevezetésére kaptak felhatalmazást. Mint azt a politikus elmondta, a Fidesz elnöksége mélységesen elítéli, hogy az MSZP a saját politikai szempontjai érvényesítése érdekében lejáratja ezt az alkotmányos intézményt, és elvenné az emberektől a jogot, hogy saját életüket érintő kérdésekben álláspontot fogalmazhassanak meg.


A képre kattintva letöltheti a sajtótájékoztatón készült felvételt

Leszögezte: a Fidesz további magatartása változatlanul arra fog irányulni, hogy legyen népszavazás, és azt szeretné, ha a hat kérdésben egyszerre lehessen az aláírásgyűjtést megkezdeni. Hangsúlyozta, hogy pártja elítéli a kormány magatartását, azt, hogy az Országos Választási Bizottságot (OVB) befolyásolja ebben a kérdésben, valamint elítéli azt is, hogy az OVB - nyilván politikai támogatással a háttérben - rendszeresen az Alkotmánybíróság fölé kívánja magát helyezni.

Varga Mihály bejelentette: az elnökség megegyezett abban, hogy ötpárti konzultációt kezdeményez a népszavazás költségeinek csökkentéséről, hiszen valamennyiünk érdeke, hogy a népszavazás minél kevésbé terhelje az adófizetők pénztárcáját.

Minderről bővebben Nyitrai Zsolt tájékoztatta a sajtó képviselőit. Felidézte, hogy a Fidesz korábban kidolgozott egy költségcsökkentő javaslatcsomagot, amelyre azonban a kormánypártok nem reagáltak, és ezért is döntött úgy az elnökség, hogy ötpárti egyeztetést kezdeményeznek a kérdéskörről. Minden egyes országos választásnak állami, igazgatási és lebonyolítási költségeit legalább 1 milliárd forinttal lehet választásonként csökkenteni, amennyiben a párt által kidolgozott javaslatokat a többi párt elfogadja - mondta el az operatív igazgató. "Szeretnénk, ha a lehető legrövidebb időn belül, augusztus végén, szeptember elején bizottsági szakaszba kerülnének a javaslatok, és arról a parlamentben mihamarabb kifejthetné mindenki szakmai - nem politikai - álláspontját" - hangsúlyozta a politikus.

Nyitrai Zsolt ezután röviden összefoglalta a javaslatcsomag főbb pontjait. Elmondta, a választási költségek legnagyobb hányadát a választási logisztika, a nyomdai és a választási informatika területén jelentkező kiadások teszik ki. A Fidesz szerint optimalizálni kell a választási informatika kiadásait, el kell hagyni a boríték használatát, ingyenessé kell tenni az általános, nem politikai jellegű választási hirdetmények közzétételét, valamint el kell érni, hogy az OVB választott tagjainak ne járjon tiszteletdíj.