Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Ötpárti egyeztetés a választási költségek csökkentéséről

[fidesz.hu@ 07.08.28.] A választások állami kiadásainak csökkentéséről tartottak ötpárti egyeztetést kedden. A megbeszélésen elhangzottakról Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója beszélt sajtótájékoztatón.A Fidesz által kezdeményezett, a választások állami kiadásainak csökkentéséről szóló ötpárti egyeztetésen mind az öt parlamenti párt szakértője, illetve képviselője megjelent - tájékoztatott Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója az egyeztetés után.Ismeretes, az "olcsóbb és több demokrácia" elérésének érdekében a Fidesz a nyár folyamán két témában javaslatokat dolgozott ki, így a párt- és kampányfinanszírozás, a választások állami kiadásainak csökkentése témakörében.

Mint Nyitrai Zsolt fogalmazott, jogos társadalmi igényként jelent meg Magyarországon az, hogy a politika, a közélet, a választások állami lebonyolítása, ezeknek a költségei legyenek olcsóbbak. Leszögezte: a választások állami lebonyolítási költségein lehet és kell is csökkenteni.

Elmondta azt is, hogy a legnagyobb kiadások a központi nyomdaköltségek és a központi választási informatikai költségek. Ennek tükrében a Fidesz azt kezdeményezte, hogy egy országgyűlési eseti bizottság készítse elő és kövesse nyomon a nagyobb pénzügyi döntéseket. A párt kezdeményezte továbbá a különböző informatikai kiadások optimalizálását, a borítékos rendszer választási rendszerből való törlését, azt, hogy a különböző választási hirdetményeket, közérdekű közleményeket térítésmentesen tehesse közzé az Országos Választási Iroda, valamint azt, hogy az Országos Választási Bizottság választott tagjai a jövőben ne kapjanak tiszteletdíjat, csupán a munkájukkal kapcsolatos költéseget térítsék meg számukra.

Kiemelte: választásonként legalább egymilliárd forintot lehetne megspórolni a Fidesz javaslatainak elfogadásával. Bejelentette továbbá: a mai napon egy újabb ötpárti értekezletet kezdeményezett, amelynek témája a párt- és kampányfinanszírozás lesz.

Ebben a javaslatcsomagban a Fidesz azt kezdeményezi, hogy legyenek egységesek a különböző választásokra vonatkozó pénzügyi szabályok, szűnjenek meg a politikai reklámok, alkossák meg a politikai közvetlen tájékoztatásról szóló törvényt, a kampányfinanszírozás átláthatóbbá tétele érdekében vezessék be a kampányszámla intézményét. Kezdeményezik továbbá azt, hogy, közpénzből ne legyen pártkampány, azt, hogy kampányidőszakban a kormánytagok telefonszámlái, gépkocsi-, infrastruktúrahasználata szigorú szabályozás alá essenek, amennyiben képviselőjelöltként indulnak a választásokon, valamint azt, hogy, töröljék el a kampánycsendet.

A fideszes képviselő közölte: kezdeményezéseiket törvényjavaslat formájában benyújtják az Országgyűlésnek.