Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Ötpárti egyeztetést a kampányköltségek csökkentéséért

[fidesz.hu 09.01.15.] Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján rámutatott: a Fidesz el szeretné érni, hogy az EP-kampány minél olcsóbb és átláthatóbb legyen, ezért ötpárti javaslatot terjesztenek elő.

Az EP-választás kampányának lebonyolítása, ha megnézzük az EP ajánlásait előreláthatólag - bár erről a köztársasági elnök fog majd dönteni - 2009. június 7-ére vélelmezhető - kezdte a sajtótájékoztatót Nyitrai. A Fidesz el szeretné érni - fogalmazott -, hogy ez ebben a gazdasági helyzetben a lehető legolcsóbb legyen. Emlékeztetett arra is, korábban több törvényjavaslatot és szakmai észrevételt nyújtott be a Fidesz az olcsóbb és átláthatóbb kampányok megvalósításának érdekében, de sajnos ezekben az ügyekben nem született megállapodás.Mint közölte, a Fidesz jelenleg azt javasolja, hogy jöjjön létre egy ötpárti megállapodás a költségek csökkentése érdekében. Nyitrai Zsolt elfogadhatatlannak tartaná a sorozatos megszorítások tükrében a drága pártkampányok folytatását. A politikus a Fidesz ezirányú álláspontját kiemelve, rámutatott: társadalmi elvárás az összegek csökkentése a kampányban, üljenek le a pártok és állapodjanak meg ennek részleteiről.

Nyitrai szerint mindenki érdeke a költségtakarékos kampány, ezért Navracsics Tibor a Fidesz frakcióvezetője mihamarabb megkeresi a parlamenti pártokat, annak érdekében, hogy a szabályozásról történő egyeztetés még a tavaszi ülésszak alatt létrejöhessen. Az előterjeszteni kívánt javaslaton a párt szakértői most végzik az utolsó simításokat - jegyezte meg az operatív igazgató.

A javaslatok tartalmáról szólva elmondta, limitálni szeretnék a politikai reklámok időkeretét és szorgalmazzák a kampányszámla intézményének bevezetését, amivel átláthatóbb lenne, melyik párt, miből és mennyit költött kampányra. Javaslataik között szerepel a kormány stop bevezetése is, amely azt lenne hivatott szabályozni, hogy a kampányok alatt a mindenkori kormányok tagjai mire vehetik igénybe és mire nem a kormányzati infrastruktúrát. Mindennek csak törvényi garanciákkal van értelme, amihez elengedhetetlen az ötpárti egyezség - mutatott rá Nyitrai.

Újságírói kérdésre válaszolva Nyitrai Zsolt elmondta, a megszabni kívánt időbeli keret lényege, a választások napjától visszaszámolva kell megállapítani egy időkeretet, amíg az állami szervek politikai reklámokat tehetnek közzé. Utalt arra is, hogy emellett a pártoknak is meg kellene állapodniuk: milyen kommunikációs eszközöket vesznek igénybe és milyeneket nem. Rámutatott, ez ismét rászorítaná a jelölteket és a pártokat a közvetlen demokrácia ismételt használatára.

Szintén újságírói kérdésre reagálva kifejtette, a fideszes elgondolás formája a törvényjavaslat, amit az ötpárti egyeztetésre visznek magukkal. Arról, hogy az említett javaslatok alapján ki, vagy mely állami szerv ellenőrizné annak betartását, Nyitrai azt válaszolta: elképzeléseik szerint ezt a feladatot egy erősebb jogosítványokkal rendelkező Állami Számvevőszék venné át.