Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Az OVB helyt adott a Fidesz fellebbezésének

[mti 08.12.07.] Budapest, 2008. december 7., vasárnap (MTI) - Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) megsértette a nyilvánosság biztosításának az elvét, mert egy ügyben nem biztosította a betekintés és az iratmásolás lehetőségét.

A testület vasárnapi, egyhangú határozatával ezzel alaposnak találta a fellebbezést benyújtó Nyitrai Zsolt (Fidesz) érvelését.

A jogvita azt követően alakult ki, hogy az erzsébetvárosi helyi választási bizottság a képviselői helyéről lemondó Deutsch Tamás mandátumát a Fidesz-KDNP egy másik listás képviselőjének adta ki. Miután az ezt rögzítő határozattal szemben fellebbezés érkezett, az új képviselő szerette volna megismerni annak tartalmát, ám ezt az FVB - ügyrendjére hivatkozva - nem tette lehetővé.

A Fidesz nevében Nyitrai Zsolt ezt követően nyújtotta be fellebbezését a másodfokon eljáró OVB-hez, mert álláspontja szerint az FVB nem biztosította az iratok nyilvánosságát.

Bordás Vilmos, az OVB Fidesz által delegált tagja az ülésen arra mutatott rá: az eljárásjogi vita nem befolyásolja a mandátum sorsát, az kizárólag a későbbi, esetleges jogkorlátozások megelőzését szolgálja.

Az OVB azt hangoztatta, hogy a FVB ügyrendje nem írhatja felül a Választási eljárási törvényben rögzített nyilvánosság elvét. A testület szerint az FVB ügyrendjében túlságosan tágan értelmezi a munkaanyagok körét, így adott esetekben nem biztosítja a törvényben előírt nyilvánosságot.

Az OVB megállapította azt is, hogy az FVB határozata nem csak a nyilvánosság megsértése miatt volt jogsértő, hanem azért is, mert nem a törvényben rögzített három napos belül hozta meg a határozatát.