Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Végleges a Fidesz EP-listája

[fidesz.hu 09.01.17.] Véglegesítette európai parlamenti jelöltjeinek listáját a Fidesz. A párt országos választmánya szombati ülésén határozott a lajstromról, amelyet Orbán Viktor pártelnök ismertetett.

A listát Schmitt Pál, a magyar néppárti delegáció jelenlegi elnöke vezeti, őt követi Szájer József, az Európai Néppárt frakciójának alelnöke és Gál Kinga, aki most is európai parlamenti képviselő.A lista további sorrendje: 4. Áder János, 5. Surján László, 6. Deutsch Tamás, 7. Járóka Lívia, 8. Schöpflin György, 9. Gyürk András, 10. Őry Csaba, 11. Glattfelder Béla, 12. Kósa Ádám, 13. Hankiss Ágnes, 14. Győry Enikő, 15. Bagó Zoltán, 16. Hölvényi György, 17. Szemerkényi Réka, 18. Ékes József, 19. Frivaldszky Gáspár, 20. Hammerstein Judit, 21. Gulyás Gergely, 22. Tóth Edina

Schmitt Pál listavezető szerint a 2009. június 7-i európai parlamenti választásoknak "rendkívül nagy a tétje", mert "megalapozhatja" az országgyűlési választásokon elért Fidesz-győzelmet.Megfogalmazása szerint "ha úgy tetszik, három fordulósnak is" lehet nevezni az országgyűlési választást, "ha ezt a választást oda számoljuk, ha ezt a választást mintegy megalapozójának tekintjük az ott várt eredményeknek".

"Erre a választásra olyan körülmények között kerül sor, amikor az emberek már várják a változást az országban, amikor sokan azt szeretnék, hogy a polgári, nemzeti, keresztény elkötelezettségű oldal bebizonyítsa, képes az emberek sorsát jobbra fordítani és elhozni a várva várt változást" - hangsúlyozta a politikus.Schmitt Pál azt mondta: tisztességes eszközökkel fognak kampányolni, azaz kampányuk nem arról fog szólni, hogy ellenfeleiket "ócsárolják", hanem arról, hogy a Fidesznek van választási programja, határozott jövőképe, és biztosak abban, hogy Magyarország az eddigi eredményeknél jobbat érdemel.

Schmitt a jelöltekről szólva annak a véleményének adott hangot, hogy "le tudják fedni az Európai Parlament összes szakterületét a szaktudásukkal".

Schmitt Pál külön kitért a lista 12. helyét elfoglaló Kósa Ádámra, az Európai Siketek Szövetségének egyik tisztségviselőjére, aki a fogyatékkal élőket is képviselni kívánja Brüsszelben.