Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Több mint 300 ezer aláírás

[fidesz.hu 07.10.24.] Az elmúlt időszak, a 48 óra sikere azt mutatta meg: a magyar polgárokban nagyon komoly igény van arra, hogy kifejtsék a véleményüket a tandíjjal, vizitdíjjal és kórházi napidíjjal kapcsolatban - mondta el Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója -, így a petíciót forgalmasabb közterületeken, interneten keresztül, a Fidesz választókerületi irodáiban és továbbra is az önkénteseknél lehet majd támogatni.Tarlós István szerdán délelőtt átadta az Országos Választási Irodának (OVI) a Fidesz és a KDNP vizitdíjról, kórházi napidíjról és tandíjról szóló népszavazási kezdeményezéseinek aláírásgyűjtő íveit.

"321.805 aláírást adtunk le kérdésenként, ezeket az irodavezető asszony most átvette" - jelentette be Tarlós István, a népszavazási kampány irányítója, miután az aktivisták behordták az íveket az OVI fővárosi hivatalába. Ettől a pillanattól fogva az aláírásgyűjtés átalakul támogatói aláírásgyűjtéssé - hangsúlyozta.

Tájékoztatóján bemutatta azt a nyomtatványt is, amelyen ezeket a támogatói aláírásokat gyűjteni fogják. "Felhívom a figyelmet a lap alján található felhívásra, aminek az a lényege, hogy tudomásul veszik az aláírók, hogy mit és milyen célzattal írnak alá" - jegyezte meg.


Tarlós István elmondta azt is, hogy a Fidesz a választási eljárásról szóló törvény értelmében élni fog azzal a jogával, hogy a kezdeményező képviselője jelen legyen az aláírások ellenőrzésénél és hitelesítésénél. Ez a személy a polgári szövetség részéről dr. Simon Attila lesz - tette hozzá.Rytkó Emília, az OVI vezetője közölte: a Balázs Béla utcai hivatalban fogják végezni az ellenőrzést, a központi hivatal az íveket biztonságosan elzárja. Hozzátette: szerda este ülésezik az Országos Választási Bizottság, és határozatban megállapítja azt a napot, amikor a hitelesítést be kell fejezni, ezt követően kezdik meg a munkát.

Tarlós István elmondta, őszintén reméli: az OVB nem él majd azzal a lehetőségével, hogy a 45 napon túl még 30 nappal meghosszabbítja az ívek hitelesítésére rendelkezésre álló időt. Ez nehezen lenne igazolható a közvélemény előtt is - jelentette ki, s hozzátette: "tehát arra számítunk, hogy legkésőbb a 44. nap 23. órájában a jóváhagyás meg fog történni". Szólt arról is, hogy az OVB döntését elvileg követheti egy beadvány a Legfelsőbb Bírósághoz, amely hat nappal hosszabbíthatja meg az eljárást, de erre még soha nem volt példa a népszavazások során.Tarlós István aláhúzta, nagyon sok önmagát baloldali érzelműnek valló ember is aláírta az íveket, hozzátéve: úgy gondolja, hogy az a "görcsölés", amivel igyekeznek kiüresíteni a népszavazás lényegét, kezd a visszájára fordulni.