Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Fidesz: fontos a kisebb parlament

[Mti@ 07.08.02.] A Fidesz volt az a parlamenti párt, amelyik elsőként felvetette a kisebb parlament szükségességét; ezt jelenleg is fontosnak tartja - mondta az ellenzéki párt operatív igazgatója szerdán az MTI-nek annak kapcsán, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) előző nap hitelesítette az ezzel kapcsolatos kérdést.


Nyitrai Zsolt közölte: az Országgyűlés létszámának csökkentésére a Fidesznek élő javaslata van, amit már korábban benyújtottak a parlamentnek. Hozzátette: a mai kormánypárti többség közel húsz alkalommal szavazta le, mondott nemet a kisebb parlamentről szóló fideszes javaslatra.

Az OVB kedd esti ülésén 5:3 arányban hitelesítette a kérdést: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2010-es általános országgyűlési képviselőválasztáskor 193 parlamenti képviselő kerüljön megválasztásra a jelenlegi 386 helyett?". Az OVB szerint a kérdés egyértelmű és nincs kizáró ok a népakarat érvényesülésére.

"A kormánypártok nem voltak partnerek az érdemi párbeszédre, napirendre sem vették a javaslatot" - fogalmazott Nyitrai Zsolt, majd azt mondta: így a Fidesznek nem volt lehetősége, hogy javaslatát az egyes szakbizottságok előtt ismertesse.

A Fidesz álláspontja szerint ebben a kérdésben a parlamenti pártoknak kell megállapodniuk, hiszen később nekik kell döntést hozni. Ez jóval egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá tenné az eljárást - vélekedett Nyitrai Zsolt.