Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002A Fidesz a kisebb Parlament híve

[mti 09.12.04.] A ciklusban várhatóan már nem születik döntés a kisebb parlament ügyéről.

A pártok a létszámcsökkentésben ugyan egyetértenek, de mivel politikai egyezségre nem tudnak jutni, inkább technikai vitát folytatnak arról, hogy házszabálynak megfelel-e a már az Országgyűlés előtt lévő MDF-es és SZDSZ-es előterjesztés.

A tervek szerint hétfőn döntene a parlament arról az SZDSZ és az MDF által közösen jegyezett indítványról, amely kétszáz fős parlamentet szorgalmaz 2014-től, s erre háromféle lehetőséget is felkínál. Az előzetes napirend szerint a Fidesz azt kezdeményezi, hogy hétfőn ne kerüljön sor a módosítók szavazására.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója, országgyűlési képviselője az MTI-nek elmondta: pártjának egyértelműen az az álláspontja, hogy kisebb parlamentre van szükség Magyarországon. A Fidesz el is készítette ezzel kapcsolatos törvényjavaslatát, ám azt az MSZP-s és SZDSZ-es képviselők több tucatszor szavazták már le - tette hozzá.

Az MDF és az SZDSZ által benyújtott javaslat a Fidesz szerint pusztán kampányfogás, hiszen "az utolsó ülések egyikén kerül elő, és a szabályozás is 2014-re vonatkozik" - fejtette ki.

Közölte: azért kérték e törvényjavaslat napirendről való levételét, mert a házszabály kimondja, hogy az Országgyűlés olyan napirendet tartalmazhat, amely tárgyalható.

Az MDF-es és SZDSZ-es javaslat azonban - folytatta - három lehetőséget tartalmaz, és így eleve alkalmatlan előterjesztés, ugyanis mindig tudni kell, mi az előterjesztő szándéka, ez viszont jelen esetben nem derül ki. "Nincs világos tartalma" - jegyezte meg Nyitrai Zsolt.

Wiener György (MSZP) az MTI-nek erre reagálva azt mondta: a négy képviselő által jegyzett indítvány nem most került elő, már februárban benyújtották a Ház elé. Hozzátette: az anyag azért tartalmaz 2014-es dátumot, mert egy vagy fél évvel a választások előtt már nem lehet a választási rendszert gyökeresen átalakítani.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy az MSZP korábban azért nem támogatta a Fidesz kisebb parlamentre vonatkozó javaslatát, mert az csak az alkotmányban rögzítette volna a létszám maximalizálását, de nem csatlakozott hozzá a választási rendszert is átalakító törvénymódosítás. Végül - tette hozzá - az MSZP is benyújtott egy 199 fős létszámra javaslatot tevő csomagot.

Wiener György kiemelte, hogy benyújtottak olyan módosító indítványokat, amelyek a technikai kérdéseket rendezik, azaz az SZDSZ-MDF-javaslatot külön-külön megoldási módozatokra "szedik szét".

A Fidesz részt vett a kisebb parlamentről szóló szakpolitikai egyeztetéseken, de úgy tűnik, hogy a párt felső vezetése ezt az egyeztetést leállította - fogalmazott a szocialista politikus.