Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Pártfinanszírozás sokadszor

[nol@07.01.12.] Nyitrai Zsolt attól tart, hogy az SZDSZ kezdeményezése ismét kampánycélokat szolgál.


A pártok ismét megkísérlik rendezni a kampányfinanszírozást. Sok pénzről kell lemondaniuk és ehhez szigorú ellenőrzés is járna. Nem látszik közelinek a megegyezés.

A Fidesz számára most az a legfontosabb, hogy a kormányt kampányfinanszírozási szempontból elszigetelje az őt alkotó pártoktól. Az Állami Számvevőszéknek szánnak erős kontrollszerepet, s ragaszkodnak hozzá, hogy az éppen hivatalban lévő kormány ne használhasson a választást megelőző év második felétől közpénzt kampány célokra.

Az SZDSZ az országos választások, illetve a népszavazások kampányköltségeit egy-egy párt esetén 1-2 milliárd forintban maximálná. Az MSZP nyitott, a kiindulópont a miniszterelnök javaslata lehet - reagált az SZDSZ felvetésére Újhelyi István. Az MSZP alelnöke szerint pártjának nincs kiforrott álláspontja, ugyanis mindenekelőtt össze kellene hangolni a kis és a nagy pártok működési, illetve kampány szempontjait.
A pártok várhatóan január közepén kezdenek egyeztetéseket a pártfinanszírozás és a kampányköltségek felülvizsgálatáról. Az SZDSZ ügyvivője, Horn Gábor legalábbis ezt reméli azok után, hogy a szabad demokraták vitasorozatot kezdeményeztek a kormány által tervezett reformokról, s ezek sorában a pártfinanszírozásról is.
Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója
azt is elmondta, hogy a másik fontos Fidesz-javaslat szerint a mindenkori kormánypártok állami támogatását a felére kell csökkenteni. Emlékeztetett rá, hogy az Országgyűlés már fél éve napirendre vette a pártok finanszírozásáról szóló törvény módosítását, a vita lezajlott, zárószavazás viszont még nem volt. Attól tart, hogy az SZDSZ kezdeményezése is kampánycélokat szolgál.