Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 |2005 | 2004 | 2003 | 2002Pártkampány közpénzből?

[MR Online@ 07.02.11.] Az SZDSZ ismét napirendre tűzné az országgyűlésben a párt- és kampányfinanszírozást rendező törvényjavaslatot. Nyitrai szerint garanciákra van szükség a törvényben. A módosítások szükségességét indokolja a Közpolitikai Intézet jelentése is, amely bírálja a mostani finanszírozási rendszert.


Minden tíz forint kampánykiadásból kilenc illegálisan, törvényt sértően kerül a pártok kampánykasszájába, és törvénysértő a pénz elköltése is - ezt bizonyították az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet kutatásai. Majtényi László intézetvezető felszólította a pártokat, hogy az idén alkossanak végre igazmondó, betartható és szankcionálható törvényt a párt- és kampányfinanszírozásról.

A szabad demokrata képviselők szeretnék, ha az országgyűlés ismét napirendre tűzné a kormány által már benyújtott törvényjavaslatot, amelynek már lezárult az általános és részletes vitája is. Ez lenne az ötpárti egyeztetés kiindulópontja - mondta Fodor Gábor képviselő.

Miután kétharmados jogszabályról van szó, szükség van a frakciók támogatására. A Fidesz nyitott az egyeztetésre, ha a kezdeményezés komoly - közölte Nyitrai Zsolt operatív igazgató.
- Mi a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy egy ilyen új törvénybe épüljenek be nagyon komoly garanciális szabályok arra nézve, hogy a mindenkori kormánypártok közpénzből nem folytathatnak pártkampányt, mint ahogy történt az a 2006-os országgyűlési és önkormányzati választások folyamán.

A Közpolitikai Intézet minapi közleménye kritikával illette az Állami Számvevőszéket is, amely "tartalmi ellenőrzés nélkül fogadta el a pártok valótlan beszámolóit a kampányköltésről". A számvevők minden évben jelzik a jogszabályi hiányosságokat, amelyeket éppen az országgyűlési képviselőknek kellene felszámolniuk - nyilatkozta Elek János főigazgató-helyettes.