Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Fidesz: állítsák le a közpénzből folytatott pártkampányt

[@atv.hu 09.05.18.] Nyitrai Zsolt vasárnapi sajtótájékoztatóján, illetve az ATV-Reggeli Jam című műsorában beszélt a Fidesz álláspontjáról.

A Fidesz felszólítja a kormányfőt, a minisztereket, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőit, hogy azonnal állítsák le a közpénzből folytatott pártkampányt - közölte Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Nyitrai Zsolt az ATV-Reggeli Jam című műsorában:

A videó megtekintéséhez Flash Player 9 szükséges


Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz a közelmúltban javasolta a kormánystop intézményének bevezetését, vagyis azt, hogy a választási kampány időszakában a kormány, a minisztériumok, azok szervei vagy az állami részvétellel működő cégek ne adhassanak fel saját tevékenységüket, eredményeiket bemutató hirdetéseket, és ne adhassanak ki "tájékoztató kiadványokat".

Az ellenzéki párt az olcsó és rövid európai parlamenti (EP) választási kampány érdekében kezdeményezett ötpontos szakmai javaslatának másik négy eleme között szerepelt még a kampányszámla intézményének bevezetése, az EP-választás előtti 30 napos kampány, valamint az, hogy ne legyenek hirdetések a kereskedelmi médiumokban, és limitálják 100 millió forintban az EP-kampányra elkölthető összeget.

A Fidesz megkereste a parlamenti pártokat, megállapodásra azonban nem került sor, valószínűleg a kormánystop terve miatt - vélekedett Nyitrai Zsolt.

A politikus szerint a kormány most is közpénzből folytat pártkampányt, ráadásul egyik intézménye az NFÜ is több mint 100 millió forintot fordít propagandára, amely egyébként egy "hazug reklámkampány"; hiszen a munkahelyek megvédéséről és az európai uniós források remek felhasználásáról szól.

Holott a tény az, hogy több mint félmillió munkanélküli van Magyarországon, és az EU-s forrásoknak is csupán a 4 százalékát tudta a kormány lehívni - mondta a politikus, hozzátéve: "egyik sem érdemel sikerpropagandát" ráadásul nem közpénzen.

A közelmúltban a Fidesz tudomására jutott az is, hogy az MNB közvélemény-kutatások megrendeléséről döntött "természetesen" közpénzen - tette hozzá. Nyitrai Zsolt szerint olyan kérdésekről érdeklődnek például, hogy az emberek mit gondolnak a nemzeti bank látogató központjáról, vagy hogyan vélekednek az MNB által folytatott különböző tájékoztató kampányokról.

Véleménye szerint lehet, hogy ezek fontos dolgok, de olyan időszakban, amikor a "Gyurcsány-Bajnai-kormány" folyamatosan megszorít, ízléstelen ilyen kampányokat kitalálni.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz hogyan szavaz hétfőn az Országgyűlésben a miniszterek, államtitkárok fizetéscsökkentéséről szóló javaslatra, Nyitrai Zsolt közölte: a Fidesz-frakció vezetése hétfőn alakítja ki erről az álláspontját.