Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Katona kozmetikázza Oszkót?

[@ 09.10.14.] A Pénzügyminisztérium nem egységes a Költségvetési Gazdálkodási Rendszer tekintetében.

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Nyitrai Zsolt, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszternek: "Miniszter úr, önnek ki a kozmetikusa?" címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt válaszadásra Katona Tamás államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem Nyitrai képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét. (Dr. Nyitrai Zsolt bólint.) Bólint, hogy igen. (Dr. Nyitrai Zsolt: Igen, elfogadom.) Öné a szó, Nyitrai Zsolt képviselő úr.DR. NYITRAI ZSOLT (Fidesz): "Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A közelmúltban írásbeli kérdést nyújtottam be a pénzügyminiszterhez: "Hol tart a költségvetési gazdálkodási rendszer?" címmel. Ebben az írásbeli kérdésben rávilágítottam a Fidesz álláspontjára, amely szerint a költségvetési gazdálkodási rendszer, amely egy új informatikai fejlesztés, és közel 1000 intézményt és mintegy 5000, a közszférában dolgozót érint, egy fontos rendszer, hiszen olcsóbb és hatékonyabb működést tud majd produkálni, ha üzembe áll.

Ez egy százszázalékos brüsszeli támogatással megvalósuló történet 12 milliárd forintos értékben.
A kérdéseim akkor a következők voltak: a későbbi biztonságos és folyamatos működést alapul véve tudják-e reálisan tartani az eredeti határidőket, a vállalkozó időarányosan teljesítette-e a második mérföldkőig vállalt hardver-, szoftverszállítási és konzultációs feladatait?
Egy írásbeli kérdés tartalmát ismertettem újra a parlamentben, méghozzá azért, mert a Magyar Hírlap információi szerint egy szakértői választervezet született önöknél a Pénzügyminisztériumban, és pontosan ön, államtitkár úr, volt az, aki ezt a szakértői választ megváltoztatta. Ilyeneket írt a hírlap információi szerint, hogy "először is köszönjük meg a képviselő érdeklődését, fejezzük ki egyetértésünket, amiért kiemelten fontos államigazgatási projektnek tekinti a KGR-t. A hozzád eljuttatott válasz azonban elfelejtendő." Tisztelt Államtitkár Úr! Az lenne a kérdésem, hogy miért kozmetikázza ön a pénzügyminiszternek szólt belső feljegyzéseket, illetve mi titkolnivalójuk van a költségvetési gazdálkodási rendszerrel kapcsolatban.
Várom a válaszát".

DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: "Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést, és ezt őszintén mondom, mert így lehetőséget ad arra, hogy az ország nyilvánossága előtt is beszéljünk a KGR-ről. Ez a költségvetési gazdálkodási rendszer, amely valóban egy nagyon korszerű informatikai rendszert jelent az államháztartás működtetésében, egy olyan informatikai rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a Kincstár, tehát a Magyar Államkincstár egy nagyon korszerű informatika alapján tudja kiszolgálni a költségvetési szervek gazdálkodásával kapcsolatos minden információt; egy teljesen új számlavezető rendszert valósít meg, módosítja, megújítja azt az információs rendszert, amely az önkormányzatok mérlegbeszámolóinak a feldolgozását jelenti. Tehát ez mindenképpen nagyon korszerű, és örülök, hogy erről tudunk beszélni.
Azt említettem abban a bizonyos levélben, hogy meg kell fontolni, hogy valóban ezzel többet foglalkozzunk. Ami azt illeti, hogy hogy készült maga a levél, azt képviselő úrra bízom természetesen, hogy melyik újságot tekinti mértékadónak és melyet nem. A Magyar Hírlapról sokféle véleményt hallottam az utóbbi években, azt, hogy mértékadó, ezt a jelzőt még, bevallom, nem hallottam, ez az ön megítélésére van bízva. De egyébként, ha megnézi azt a szakmai választ, amit készített valamelyik munkatárs és azt, amit ráírtam, az kizárólag arra vonatkozott, hogy olyan részletkérdésekkel foglalkozik, ami pontosan nem a lényegét tartalmazza, és ezért javasoltam azt, hogy egy kicsit azon korrigáljunk olyan módon, hogy az az országgyűlési képviselő számára a lényeget fogalmazza meg. Azt, hogy udvariassági szabályokat is beleírtam, azt pedig vállalom, és talán tapasztalta, hogy ahogy eddig is, ezután is ezt fogom tenni. Elnök úr, köszönöm a lehetőséget".

DR. NYITRAI ZSOLT (Fidesz): "Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Azt gondolom, hogy nem azt kell megvitatnunk itt, a parlament nyilvánossága előtt, hogy a Magyar Hírlap jó vagy rossz újság. Arra kellett volna önnek válaszolni, hogy igaz-e, ami a Magyar Hírlapban megjelent, avagy sem, és ezt nem tette meg a válaszában, államtitkár úr. Megkérdezném továbbá azt is, hogy miért kozmetikázza ön a miniszternek szóló választervezeteket. Megkérdezném azt is, hogy ki a főnök a Pénzügyminisztériumban, ön vagy a miniszter úr esetleg, és mit titkolnak a költségvetési gazdálkodási rendszerrel. Kérném, hogy az ön számára rendelkezésre álló egy percben erre is adjon választ, ha már ez az előbb nem tudott megtörténni. Köszönöm szépen."

DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: "Köszönöm szépen. Nem tételezem föl, hogy tisztelt képviselő úr nem ismerné a 2006. évi LVII. törvényt, teljesen világosan fogalmaz, a minisztérium irányítása és vezetése a miniszter feladata bármelyik tárcánál. Az államtitkár a miniszter által delegált hatáskörben jár el, ilyen alapon az apparátus által készített anyagoknak a miniszter általi aláírása előtt természetesen azokat a szakmai feladatokat megteszi, ami rá hárul. Még egyszer mondom, nem a Magyar Hírlapot minősítettem, elmondtam a véleményemet, nem tudtam, hogy ez titok, akkor ezért elnézést kérek, ha titkos információt mondtam azzal, hogy mi a véleményem a Magyar Hírlapról, egyébként pedig azt szeretném mondani, hogy azokat az adatokat nem kozmetikáztam, hanem azokat a megjegyzéseket tettem hozzá, amit szükségesnek ítéltem. Egyébként képviselő urat szívesen látom a Pénzügyminisztériumban, és bemutatom önnek a KGR-re, tehát a költségvetési gazdálkodási rendszerre vonatkozó információt, mert nagyon fontosnak tartom, és kimondottan örülök neki, hogy képviselő úr eziránt érdeklődik. Elnök úr, köszönöm a lehetőséget".