Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Komoly bajban van a magyar rendőrség

[@heol.hu 09.03.14.] Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott sajtótájékoztatót.

Dr. Nyitrai Zsolt külön is kitért a személyi állomány kérdésére. Mint mondta, országosan és megyénkben is jellemző, hogy minimális szolgálati idejük kitöltése után a tapasztalt rendőrök tömegesen vonulnak nyugállományba a magasabb jövedelem reményében. Szerinte a jelenség a helytelen szabályozás következménye, amely az inaktívakat részesíti előnyben. Szerinte olyan új szabályozásra van szükség, amely egyensúlyt teremt a rendőri állományon belül, mind életkorban, mind tapasztalatban.- Felelőtlen dolog csak akkor odafigyelni a rendőrségre, amikor baj van - jelentette ki a képviselő. - Ha a rendőrség számára nem adottak a működésükhöz szükséges feltételek, akkor az elvárt teljesítményt sem lehet számon kérni.
A honatya szólt a Fidesz három, a rendőrséggel kapcsolatos javaslatáról is: a rendőrség azonnali megerősítéséről (anyagi forrásokkal, rendőrőrsök létrehozásával), a büntetőeljárások felgyorsításáról és a "három csapás" néven elhíresült Btk. módosítási javaslatról is. Nyitrai arra kérte a megyei országgyűlési képviselőket, hogy pártállástól függetlenül támogassák ez utóbbi kezdeményezést.Dr. Juhász István r. dandártábornok, megyénk rendőrfőkapitánya szólt arról, hogy a költségvetési számok valóban nem voltak túl biztatóak, de javult a helyzet. A túlszolgálat kifizetésénél például Heves megye prioritást élvezett. A rendőrök korai nyugdíjba vonulásával kapcsolatban elmondta, hogy a szolgálati törvény módosítására már van egy tervezet, amelynek célja az, hogy a 25 évet már kitöltött kollégákat is megtartsa a rendőrség szervezetén belül.A főkapitány beszélt a rendőrök védelme érdekében a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság berkein belül lezajlott változásokról is. Az átalakított lő- és intézkedéstechnikai képzés keretében 3x5 órában foglalkoznak a rendőrök felkészítésével. Ez több mint eddig, ám igény több gyakorlásra is lenne. Országos szinten dr. Juhász István két dolgot emelt ki: a Btk. változását, amely már a hivatalos személy elleni erőszak kísérletét is bünteti, illetve a rendőriskolák átalakítását, amely lehetővé tenné, hogy a onnan kikerülő fiatalok mihamarabb szolgálatba állhassanak.