Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002EU - napirenden a roaming

[@ 07.02.11.] Ismét ülésezett A Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja. Elsőként a digitális televíziózásról esett szó; Dr. Sarkady Ildikó, a MeH médiapolitikai főtanácsadója tartott előadást a kérdésben.
Dr. Sarkady Ildikó


Ezt követően a munkacsoport tagjai az EB roamingolásról szóló javaslattervezetéről tárgyaltak, és az alábbi három pontos javaslat közzétételében állapodtak meg:


1. Transzparencia - a fogyasztók folyamatos tájékoztatása

A fogyasztókat a határ átlépésekor automatikusan tájékoztatni kell az adott országban érvényes roamingdíjakról, barangolás közben pedig arról is, hogy hány forintba kerül az éppen zajló hívás. Ennek érdekében, hívás közben a kijelzőn folyamatosan megjelenik az aktuális költség. Ezt a szolgáltatást ingyen kell biztosítani.

2. Az "Euro-tarifa" bevezetése

Egy olyan fix díjas csomag bevezetése, melyet Európa-szerte az összes szolgáltató kötelezően kínálna a fogyasztóknak. Ennek tarifái alapján a külföldön kezdeményezett hívás percdíja a jelenlegi átlagosan számított 255 forint helyett 127 forint, a külföldi hívásfogadásé pedig a jelenlegi átlagosan számított 100 forint helyett 42 forint lenne. A szolgáltatók az "Euro-tarifa" mellett továbbra is kínálhatnák egyéb csomagjaikat.

3. Az SMS és MMS árak csökkentésének lehetősége

Megfontolandó, hogy a szabályozást a beszélgetések (hangátvitel) árai mellett - és annak mintájára - az SMS, MMS és egyéb mobil adatátvitel tarifáira is ki kell terjeszteni, hiszen az árak ezen a területen is indokolatlanul magasak, és a verseny nem kellően hatékony.

A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja felkéri a Kormányt, hogy az Európai Tanácsban ezt a fogyasztóbarát álláspontot képviselje, a magyar képviselőktől pedig szintén a hárompontos javaslat támogatását kérjük az Európai Parlamentben.

Gyürk András
Európai Parlamenti képviselő

Nyitrai Zsolt
Országgyűlési képviselő