Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Európa közös sikere a roamingdíj - csökkentés


[@ 07.06.29.] Angela Merkel, az Európai Unió soros elnöke ünnepélyes keretek között aláírta a roaming-díjak csökkentéséről szóló uniós rendeletet, így a jogszabály a szombati napon hatályba lép. Alig másfél évnyi előkészület és szakmai egyeztetés után az Európai Unió 460 millió polgára kedvezményes Eurótarifával veheti igénybe a határok nélküli kommunikációt. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja üdvözli a mérföldkőnek számító intézkedést, egyben elvárja, hogy a rendelet hazai alkalmazása már augusztus elejétől, a nyaralási főszezon ideje alatt megtörténjen.

Az EU országainak példaértékű összefogásával létrejött széleskörű szabályozás nemcsak erősíti a 27 ország versenyképességét, hanem megszünteti a szolgáltatók által a roaming-hívások esetében alkalmazott extraprofitot is. Az Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoport szerint bebizonyosodott, hogy az iparágban az extraprofit-hajszoló magatartás hosszútávon nem működőképes. A magyarországi előfizetők számára érvényes tarifákat akár harmadára mérséklő döntés értelmében a külföldön kezdeményezett hívások maximum 122 Forintba, fogadott hívások legfeljebb 60 Forintba kerülnek ezután percenként.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség által kidolgozott, és a roaming-rendeletbe beépült módosító indítványoknak köszönhetően nagy hangsúlyt kapott a transzparencia elve és azok a kormány számára biztosított lehetőségek, melyek birtokában kötelessége a fogyasztókat védő további intézkedések megtétele.

"Felkérjük a Nemzeti Hírközlési Hatóságot, hozzon létre az árképzésre koncentráló monitoring rendszert - elkerülendő, hogy a mobilcégek milliárdos profitkiesésüket a forgalomnövekedésből eredő magasabb bevételek helyett belföldi tarifaemeléssel kompenzálják" - írja Dr. Nyitrai Zsolt, a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője és Gyürk András, EP - képviselő közös nyiltakozatukban.

A rendelet biztosítja a megfelelő eszköztárat ahhoz, hogy nyomon követhetők legyenek az ennek a veszélynek leginkább kitett területek. Az SMS, MMS, Internet szolgáltatások területén is világos, átlátható és összehasonlítható díjszabást ír elő annak érdekében, hogy a fogyasztók tudatában legyenek az áraknak.