Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002A hazai percdíjak drágulását hozta a roaming-rendelet

[@ 07.09.17.] A Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja a roaming-rendelet betartása érdekében a nemzeti szabályozási hatósághoz (NHH) valamint a versenyhivatalhoz (GVH) fordul.

"Örömteli tényként értékeljük, hogy augusztus vége óta immár mind a 10 millió mobil-előfizető igénybe veheti az olcsóbb nemzetközi tarifát. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség ennek érdekében számos lépést tett az Európai Parlamentben. Az Európai Néppárttal összehangolt fellépésnek köszönhetően komoly előrelépést értünk el nemcsak az Európai Unió állampolgárai közötti kommunikáció megkönnyítésében, de a kis- és középvállalkozások gazdasági versenyképességének növelésében is" - fogalmaz Dr. Nyitrai Zsolt, a Munkacsoport vezetője.
Az eurotarifa bevezetését követő pozitív változásokat azonban beárnyékolják a mobilszolgáltatók utóbbi hónapokban végrehajtott belföldi percdíj-módosításai.

A Fidesz szerint, sajnálatos módon egyes magyarországi mobilszolgáltatók a Közösségen belüli nyilvános mobiltelefon-hálozatok közötti barangolásról (roaming) szóló, 717/2007/EK számú uniós rendelet szellemiségével össze nem egyeztethető módon, vitatható árképzést alkalmaznak. Tapasztalataink szerint már a szabályozás elfogadásának napjától megfigyelhető a belföldi díjszabás árainak akár 10%-os emelése. Nyitrai Zsolt szerint a belföldi tarifák emelése nemcsak nemzetközi viszonylatban egyedülálló, de a piaci folyamatokkal is ellentétes irányú.

Álláspontunk egyértelmű: a csökkenő nemzetközi díjak okozta bevételkiesés kompenzálására, kizárólag a forgalomnövekedés által generált bevételek szolgálhatnak. A szolgáltatók az esetleges profitkiesésüket a belföldi percdíjakba nem építhetik be.

A hazai mobil-előfizetők terheinek indokolatlan növelése és a rendelet értelmével ellentétes piaci magatartás miatt a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja a roaming-rendelet betartása érdekében a nemzeti szabályozási hatósághoz (NHH) valamint a versenyhivatalhoz (GVH) fordul. A Szövetség munkacsoportja elvárja, hogy amennyiben a rendelet megsértése megállapításra kerül, úgy az okozott többletköltséggel arányosan szankcionálják az érintett mobiltávközlési cégeket.