Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Olcsó és rövid kampányt!

[@fidesz.hu 09.04.29.] Takarékos kampányt, a pártok számára önmérsékletet javasolt Dr. Nyitrai Zsolt mai sajtótájékoztatóján.

A kampányt megelőző időszakban a Fidesz és a KDNP kialakított egy ötpontos javaslatcsomagot az olcsó és rövid ideig tartó kampányról, s erről ötpárti egyeztetést is kezdeményezett - emlékeztetett a politikus.

A választásra vonatkozó öt javaslat a következő volt:

- Limitálni a választási kampány időszakát, hiszen minél rövidebb ez az időszak, annál kevesebbet költenek a pártok a kampányra, ami most, a válság időszakában nagyon fontos lenne. Jelenleg ugyanis 72 nap a kampány, a Fidesz-KDNP pedig egy 32 napos kampányidőszakot javasolt.

- Limitálni a kampányra költhető összeget. A jelenlegi magyar szabályozás szerint az országgyűlési választások esetében létezik egy limit, mely szerint az egyes pártok képviselőnként 1 millió forintot költhetnek a kampányban, ami összesen így 365 millió forint. Az EP-kampányra vonatkozóan azonban nincs ilyen szabály, ezért a Fidesz azt javasolta, hogy a maximálisan elkölthető összeg 100 millió forint legyen. Nyitrai Zsolt elmondta: annak ellenére, hogy a többi párt ezt nem fogadta el, a Fidesz a 100 millió forintos határ alatt fogja tartani kampányköltségeit.

- A harmadik javaslat az volt, hogy a pártok gyakoroljanak önmérsékletet, s ne adjanak fel hirdetéseket a kereskedelmi médiában, mert ezek a reklámok hagyományosan a kampány legdrágább elemei, s ezek nélkül valóban tartható lenne a 100 milliós határ.

- Vezessék be a kampányszámla intézményét a pártok. Ezzel sokkal nyomonkövethetőbb és átláthatóbb lenne a költekezés, hiszen a számlákat az ÁSZ ellenőrizné.

- Ne lehessen közpénzekből kampányolni, illetve a kormánytagok ne használhassák kampánycélokra a számukra rendelkezésre álló infrastruktúrát.A Fidesz és a KDNP kampányának egyik alapját az országos szintű közvetlen találkozók fogják jelenteni - mutatott rá a képviselő, majd elmondta azt is, hogy a Fidesz történetében eddig a legrövidebb idő alatt a legtöbb ajánlószelvényt (eddig több mint 1 millió darabot) sikerült összegyűjteni az aktivistáknak, s tovább folytatják a gyűjtést.

A választási felkészülés ideje alatt sor került a Fidesz programjának kidolgozására is, mely programot a párt május 13-án fogja bemutatni - mondta a Fidesz operatív igazgatója. A Fidesz-KDNP május 2-án indítja meg kampányát, s ezt követően fognak kikerülni a közterekre az óriásplakátok és a hirdetések, s indulnak országjárásra a párt politikusai is.

Nyitrai Zsolt emlékeztetetett arra is, hogy múlt hét szombaton aláírásgyűjtésbe kezdtek a háromcsapás-törvény országgyűlési napirendre vételéért. Ezzel kapcsolatban az volt a Fidesz alapvetése, hogy aki szándékosan, személy ellen erőszakos bűncselekményeket követ el, azt a harmadik eset után tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre kell ítélni. Mint mondta, ez a fajta szabályozás már több országban hatékonyan működik.