Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Nyitrai: vizsgálják ki a digitális tábla projekt ügyét!

[@mti 09.05.29.] A Fidesz felszólítja Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztert, hogy indítson vizsgálatot a digitális tábla projekt ügyében.

A Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője közölte: ha ez nem történik meg, akkor pártja kormányra kerülés esetén az elsők között fogja kivizsgálni a digitális tábla projekt ügyét és az ahhoz kapcsolódó eljárást.

A politikus ezt azzal indokolta, hogy a közbeszerzési eljárás véleményük szerint átláthatatlan, homályos és több ponton áthágja a jogszabályokat.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) digitális táblákra vonatkozó első, több mint 24 milliárd forintos beszerzési pályázata kétéves előkészítő munka után meghiúsult, mert mindössze két pályázó tudott érvényes ajánlatot benyújtani, de 8 hónap után a pályázatot érvénytelennek mondták ki. Hozzátette: a pályázatból kimaradt a teljes magyar informatikai középvállalkozói szektor.

A politikus utalt arra, hogy két hete a parlamentben interpellációval fordult Varga István miniszterhez, amire a tárca államtitkára válaszolt. Nyitrai Zsolt arra volt kíváncsi, a tárca hogyan garantálja, hogy nem következik be újból a korábbi fiaskó, és nem lesz érvénytelen az eljárás, illetve mi a garancia arra, hogy a magyar informatikai középvállalkozói szektor is részt tud venni abban.

Az államtitkár szerint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség mindent megtesz, hogy a jogszabályok adta keretek között minél hamarabb nyertes pályázóhoz kerüljön az eszközpark. Az ellenzéki képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy ennél többet is tesznek, ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke átlépte a jogszabályi kereteket, amikor az egyik fő pályázót, az IBM Magyarországot továbbengedte a versenyben.

Nyitrai Zsolt kijelentette, hogy ezzel a döntéssel elutasították a bírálóbizottság javaslatát, és feltehetően megszegték a közbeszerzési törvényt.
Ezt azzal támasztotta alá, hogy a bírálóbizottság szerint az IBM által beadott pályázat nem felelt meg a pénzügyi minimum követelményeinek, és a cég időközben élt az önkéntes hiánypótlás módszerével.