Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Javaslatok a 2010-es országgyűlési választásokra

[fidesz.hu 09.10.30.] Kampányszámla, 30 napos kampány, a választási hirdetések szabályozása. Törvényjavaslatot nyújt be a Fidesz és a KDNP.

A hét elején a Fidesz és a KDNP négypárti értekezletet hívott össze a párt- és kampányfinanszírozás kapcsán. A mai értekezleten az MSZP nem képviseltette magát.

A sajtótájékoztató felvétele:Dr. Nyitrai Zsolt az Echo TV-ben:Nyitrai Zsolt emlékeztetett: a párt- és kampányfinanszírozás ügyében a Fidesz és a KDNP korábban több javaslatot is megfogalmazott, és a mai értekezleten is ismertették a két párt által jegyzett legújabb indítványt, melyet hétfőn nyújtanak be az Országgyűlésnek.

A benyújtandó jogszabálytervezetnek két fő iránya van: az egyik az országgyűlési választási kampányok lerövidítése, olcsóbbá tétele, a másik pedig a választások állami lebonyolítási költségeinek csökkentése, racionalizálása.

A részletekről szólva a Fidesz operatív igazgatója kifejtette: az átláthatóság miatt be kellene vezetni a kampányszámlát. Csak erről a számláról lehetne kifizetni a választási kampánnyal összefüggő költségeket, és ezt az Állami Számvevőszék ellenőrizné. A Fidesz és a KDNP a választási időszak lerövidítését is javasolja, valamint azt is hogy, kampány idején országos kereskedelmi médiumban a jelölő szervezetek nem adhatnának fel hirdetéseket, ezáltal a kampányköltségek legnagyobb elemét el lehetne távolítani. A javaslat eltörölné a kampánycsendet, illetve minimális média-kampánycsendet hagyna.

A javaslat része a "kormánystop" intézménye is. Ez azt jelenti, hogy a kormányzat, különböző minisztériumok, országos hatáskörű szervek, állami részvétellel működő vállalatok egy meghatározott időszakban már nem adhatnak fel önmagukat népszerűsítő, tevékenységüket bemutató hirdetéseket. Ez közpénzből fizetett pártkampánynak minősül - jegyezte meg Nyitrai Zsolt. Ezért a fideszes képviselő ismételten felszólította a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a következő féléves médiatervét. Egy független bizottság megvizsgálná, hogy mely hirdetések indokoltak - tette hozzá.

Racionalizálni kell a választási informatikai kiadásokat, és a szavazáskor nem lenne boríték sem. Ezzel jelentősen lehetne csökkenteni papírköltségeket, és kiszűrhető lenne a láncszavazás - indokolta az utóbbi javaslatot Fidesz operatív igazgatója.

A Fidesz és a KDNP elveti azt a javaslatot, mely a pártok kampányköltési lehetőségeit ötszörösére emelné - szögezte le Nyitrai Zsolt.

Vejkey Imre a KDNP országos jogi elnöke elmondta: a Fidesz-KDNP-szövetség egy harmincnapos kampányidőszakot javasol a törvénytervezetben a jelenlegi 72 nap helyett. A Kereszténydemokrata Néppárt OVB-delegáltja a "kormánystopról" szólva kifejtette: annak időszaka azonban hosszabb lenne mint a kampányidőszak, az Országgyűlés megválasztását követő negyedik év január elsejétől lépne hatályba.

A politikus emlékeztetett arra: a Velencei Bizottság még 2005-ben adta ki azon nyilatkozatát, mely azt fogalmazza meg, hogy a választást megelőző egy éven belül nem lehet módosítani a választási törvényt. A bizottság nyilatkozatának figyelembevételével a választási eljárásról szóló törvény csak olyan kérdésekben módosítható, mint amit a Fidesz-KDNP törvénytervezete tartalmaz - húzta alá.