Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002A Fidesz semmilyen emelést nem támogat

[fidesz.hu 07.11.12.] A Fidesz sem a képviselői tiszteletdíjnak, sem a pártok állami támogatásának háromszorosra emelését nem támogatja - hangzott el a Fidesz országos elnökségi ülése után.

Hétfő délelőtt ülésezett a Fidesz országos elnöksége, melyen a párt és kampányfinanszírozás, illetve a képviselői tiszteletdíjak kérdésében hoztak döntéseket. A részletekről Répássy Róbert frakcióigazgató és Nyitrai Zsolt operatív igazgató tájékoztatta a sajtó képviselőit. A politikus elmondta, a Fidesz országos elnöksége megerősítette a frakció álláspontját, mely szerint elfogadhatatlan az MSZP javaslata. Mint fogalmazott, hívei vagyunk az átlátható képviselői fizetéseknek, ám háromszoros emelést nem támogatunk. Várjuk a kormánypártok javaslatát, mely nem emelésről szól - jegyezte meg, hozzáfűzve: a Fidesz úgy tudja, létezik ilyen alternatíva is az MSZP-ben.Nyitrai Zsolt a párt és kampány finanszírozás kérdéséről szólva úgy fogalmazott: a Fidesz nem támogatja a kormánypártok javaslatát, ami háromszorosára emelné a támogatás mértékét. "Elfogadhatatlan, hogy a megszorítások mellett háromszoros emelést kívánnak végrehajtani" - húzta alá a Fidesz operatív igazgatója, kiemelve: Európában így is az egyik legmagasabb támogatást a magyar pártok kapják. Nyitrai ugyanakkor leszögezte azt is, hogy a Fidesz fontosnak tartja a finanszírozás átláthatóvá tételét, de ezt úgy kívánják elérni, hogy csökkentik a kampány költségeit.A politikus emlékeztetett arra is, már nyáron benyújtották az ezzel kapcsolatos javaslataikat, melyet a kormánypártok napirendre sem vettek. A 7 pontos állami kiadásokat csökkentő javaslatcsomag részleteiről szólva úgy fogalmazott: a legnagyobb kiadások a központi nyomdaköltségek és a központi választási informatikai költségek. Ennek tükrében a Fidesz azt kezdeményezte, hogy egy országgyűlési eseti bizottság készítse elő és kövesse nyomon a nagyobb pénzügyi döntéseket. A párt kezdeményezte továbbá a különböző informatikai kiadások optimalizálását, a borítékos rendszer választási rendszerből való törlését, azt, hogy a különböző választási hirdetményeket, közérdekű közleményeket térítésmentesen tehesse közzé az Országos Választási Iroda, valamint azt, hogy az Országos Választási Bizottság választott tagjai a jövőben ne kapjanak tiszteletdíjat, csupán a munkájukkal kapcsolatos költéseget térítsék meg számukra.A javaslatcsomagban a Fidesz azt kezdeményezte, hogy legyenek egységesek a különböző választásokra vonatkozó pénzügyi szabályok, szűnjenek meg a politikai reklámok, alkossák meg a politikai közvetlen tájékoztatásról szóló törvényt, a kampányfinanszírozás átláthatóbbá tétele érdekében vezessék be a kampányszámla intézményét. Kezdeményezték továbbá azt, hogy közpénzből ne legyen pártkampány, azt, hogy kampányidőszakban a kormánytagok telefonszámlái, gépkocsi-, infrastruktúrahasználata szigorú szabályozás alá essenek, amennyiben képviselőjelöltként indulnak a választásokon, valamint azt, hogy töröljék el a kampánycsendet.

Nyitrai Zsolt hozzátette: sürgősséggel nyújtják be ismét javaslataikat a parlament elé. Répássy Róbert végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánypártok javaslatai komoly mértékben emelnék az állam kiadásait. A képviselői tiszteletdíjak évente 2,5 milliárd forinttal, a pártfinanszírozás pedig 5 milliárd forinttal terhelné meg a költségvetést. Ez utóbbi a választás évében 10 milliárd forintra nőne.