Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Közpénzből kampányolna a népszavazás ellen a kormány

[fidesz.hu 08.01.18.] Közpénzekből költene a kormány 400 millió forintot az egészségügyben véghezvitt megszorítások magyarázására, és a Fidesz által kezdeményezett népszavazás ellenkampányára.

A Gyurcsány Ferenc vezette kormány vészhelyzetet teremtett az egészségügyben, azzal, hogy több mint 250 milliárd forintot vont ki az ágazatból - mondta Nyitrai Zsolt. Ennek pedig az lett az eredménye - folytatta a politikus-, hogy több mint kétszáz kórház működési engedélye került veszélybe a pénzhiány miatt.De nem csak az intézményeket, hanem az embereket is sarcolja a kormány a szakmailag teljesen védhetetlen kórházi napidíj és a vizitdíj bevezetésével - fűzte hozzá. Rámutatott, hogy mindezekről a problémákról olyan látszatintézkedésekkel próbálják meg elterelni a figyelmet, mint amilyen például a kórházi széfek rendszeresítésének ügye, melyekről közben kiderült, hogy sok kórházban nem is tudják felszerelni a falakra.

Ezalatt a kormányban komoly félelem alakult ki a népszavazás miatt - jegyezte meg a Fidesz operatív igazgatója. Emlékeztetett rá, hogy Horváth Ágnes nemrégiben azt mondta: ha valóban eltörlik a kórházi napidíjat és a vizitdíjat, akkor az abból befolyt összegeket nem fogják tudni miből pótolni, miből megadni a háziorvosoknak.

Erre reagálva Nyitrai Zsolt bejelentette: megtalálták azt a pénzt, amiből pótolhatják ezt a kieső összeget, hiszen egy év eleji közbeszerzési értesítőből egyértelműen kiderült: ebben az esztendőben az egészségügyi minisztérium több mint 400 millió forintot akar elkölteni a megszorításokkal kapcsolatos reklámra, magyarázkodásra.

Ez a 400 millió forint több mint 1 millió 300 ezer embernek a vizitdíja - mutatott rá a fideszes politikus. Ezt az összeget pedig kreatív tervezésre, reklámokra és médiakampányra akarják elkölteni. Ez pedig megengedhetetlen - húzta alá a képviselő -, ugyanis mindez nem jelentene mást, mint közpénzekből finanszírozott pártkampányt a népszavazás ellen.

Éppen ezért felszólítják az egészségügyi kormányzatot, hogy fejezze be a közpénzekből történő kampányolást, s a megszorítások idején ne akarjanak 400 millió forintot saját célra elkölteni.

Nyitrai Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy könnyen lehetne hasznosabb helyet találni ennek az összegnek: adják a megsarcolt egészségügynek és a kórházaknak, valamint a működéséképtelenné vált kórházi osztályoknak.