Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002A kormány vonja vissza internetadó-tervét

[mti 08.04.26.] A Fidesz arra szólítja fel a kormányt, hogy vonja vissza az úgynevezett internetadó bevezetésével kapcsolatos elképzelését, mert az nehezítené a világháló magyarországi terjedését - mondta Dr. Nyitrai Zsolt, a párt informatikai és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője.

Nem támogatunk semmiféle adóemelést, semmilyen új adónem bevezetését, különösen akkor nem, ha ez az internetre vonatkozik - mondta Nyitrai Zsolt sajtótájékoztatón.
A Nemzeti Kulturális Alap járulékbevételeit érintő törvénymódosítás értelmében 0,8 százalékos járulékot vetnének ki az internetszolgáltatásra.
A fideszes képviselő hangsúlyozta: a Fidesz és munkacsoportja egyaránt támogatja a kultúrát, a magyar kulturális életet, ám a kultúra támogatása nem történhet egy másik kultúra, nevezetesen az internet megsarcolásával.

Hozzátette: az Európában egyedülálló "internetadó" bevezetése értelmetlen, felesleges és átgondolatlan elképzelés, ami nehezítené ennek az eszköznek a terjedését és tovább mélyítené a ma meglévő digitális szakadékot. Mint Nyitrai Zsolt mondta, nem véletlen, hogy az utóbbi napokban e terv ellen az internetes szakmai és civil szervezetek is tiltakoztak.

A Fidesz elkészítette módosító javaslatait, amelyben egyrészt az "internetadó" eltörlését javasolja, másrészt a mobil telefonokkal kapcsolatban kezdeményezik, hogy a WAP és a MMS is kerüljön ki a járulékfizetés alá tartozó tevékenységek köréből.
Mint elhangzott, Magyarországon jelenleg mintegy négymillió ember napi szinten nem tud hozzájutni az internethez, az internetes tartalmakhoz. Digitális szakadék van, aminek megváltoztatása a Fidesz céljai között szerepel - szögezte le Nyitrai Zsolt.
Emlékeztetett arra, hogy 2008 az EU-ban az e-befogadás éve, és ezzel az európai uniós céllal sincs összhangban a kormány terve.
Az MTI-nek felvetésére, hogy ha a könyvszakmának fizetnie kell kulturális járulékot, akkor igazságos-e, ha ugyanezt az internet után nem kell fizetni, Nyitrai Zsolt azt mondta: az internet bármilyen megadóztatása elfogadhatatlan, ugyanakkor nem feladatuk, hogy igazságot tegyenek.

Az internet műfaja teljesen önálló és különleges, ezért sem támogatjuk semmiféle megadóztatását, megsarcolását - jegyezte meg. Hozzátette: az internet, a WAP és az MMS újként kerülne bele a szabályozásba, ám a kör szélesítését nem támogatják.