Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Nyílt forráskód a közszférában

[@ 09.04.03.] A Fidesz üdvözli a lehetőséget, ugyanakkor felhívja a figyelmet az eddigi szoftverbeszerzési anomáliákra.

Csütörtökön megnyílt a nyílt forráskódú szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások beszerzésének lehetősége a költségvetési intézmények, valamint a közoktatás és a felsőoktatás számára - jelentette be Baja Ferenc, infokommunikációért felelős kormánybiztos csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A lehetőséget, amely szerint megnyílt a nyílt forráskódú szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások beszerzésének lehetősége a költségvetési intézmények, valamint a közoktatás és a felsőoktatás számára, a Fidesz jó iránynak tartja és üdvözli- mondta Nyitrai Zsolt, az ellenzéki párt Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője.

A Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportja szerint azonban a tárcák szoftverbeszerzései az utóbbi években szinte kivétel nélkül aggályosak voltak és nélkülöztek minden központi koordinációt. Példa erre a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, ahol ez év elején költségvetési fedezet és felhatalmazás nélkül kötöttek többéves keretszerződést a Microsoft egyik hazai partnercégével.

A mostani közbeszerzés részleteire a Fidesz képviselői a sorozatos közbszerzési kudarcokra tekintettel fokozott figyelmet fordítanak, és részletes tájékoztatást kérnek, különös tekintettel a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztésére.