Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Töröljük el együtt a tandíjat

[fidesz.hu 08.01.08.] A Fidelitas a tandíj eltörlését jelentő igen voks leadására buzdítja majd a választásra jogosult fiatalokat az idei népszavazási kampányban - közölte Nyitrai Zsolt, a Fidesz ifjúsági szervezetének alelnöke hétfőn Nyíregyházán, sajtótájékoztatón.

Számunkra elfogadhatatlan a tandíj bevezetése, hiszen a döntés a leghátrányosabb helyzetű fiataloktól vonja meg a diplomaszerzés lehetőségét - mondta Nyitrai Zsolt. Hozzátette: a tandíj bevezetésével a kormányzópártok szociális érzéketlenségről tettek tanúbizonyságot, az új kormányzati negyed felépítésének luxustervével az MSZP és az SZDSZ pedig "felelőtlenségét" bizonyította.

A 142 milliárd forintos költséggel járó kormányzati negyed projektet a parlamenti képviselő fényűző elképzelésnek nevezte. A Fidelitas számításai szerint ehhez az összeghez hét éven keresztül kellene fizetni a tandíjat, a vizit- és a kórházi napidíjat. A Fidesz parlamenti képviselőjeként is tevékenykedő Nyitrai Zsolt kifejezte reményét, hogy a Fidelitas kampánya eredményeként a fiatalok nagy számban vesznek majd részt a három díjjal kapcsolatos népszavazáson és igent mondanak azok eltörlésére. A sajtótájékoztatón Magera Tibor, a Fidelitas nyíregyházi városi elnöke a helyi főiskola hallgatóinak költségadatait ismertette. Felmérésük szerint egy diák átlagosan évente 240 ezer forintot költ albérletre, vagy kollégiumi elhelyezésre, 18 ezret helyi, 120 ezret távolsági, hazautazási költségekre, 240 ezret élelemre, 20 ezret tankönyvekre, jegyzetekre, és ehhez jön a 105 ezer forintos alaptandíj.

"Még rosszabb a helyzet a költségtérítéses alapon tanulóknál, hiszen például a gépészmérnöki szakon évi 320 ezer forint a kötelező befizetés, és ahhoz jön a többi, a már említett 733 ezer forint. El lehet képzelni, hogy például Szabolcsban hány család képes ennek az összegnek a megfizetésére, hiszen a megye tíz kistérsége közül öt az ország leghátrányosabb 35 körzete közé tartozik" - fűzte hozzá Magera Tibor.