Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Változhatnak a választás szabályai?

[fidesz.hu 09.11.03.] A Fidesz benyújtotta törvényjavaslatát.

A Fidesz lerövidítené a kampányidőszakot: úgy módosítaná ugyanis a választási eljárásról szóló törvényt, hogy a választást - a jelenleg hatályos 72 nap helyett - legkésőbb 30 nappal a szavazás napja előtt kelljen kitűzni.Kampánycsendsértésnek csak azt az esetet minősítenék, ha a szavazók választói akaratát a sajtó útján és más elektronikus úton befolyásolják.

A képviselők javasolják a kampányszámla bevezetését, amely szerint a jelölt, illetve a jelölő szervezet a kampány költségeinek fedezésére külön bankszámlát lenne köteles nyitni. Erről kellene kiegyenlíteni például a plakát és szórólap előállításának, plakát elhelyezésére szolgáló felület használatának, valamint választási gyűlés céljára szolgáló helyszín bérletének az árát. Külön rendelkeznek az állami vezetőkről, akik esetében minden, a választási kampány ideje alatt - a választással kapcsolatban - felmerült kiadást az érintett jelöltnek, illetve jelölő szervezetnek a kampányszámláról kellene kifizetnie.

A számlavezető hitelintézetnek a kampányszámláról a választási kampány ideje alatt a számlatulajdonos, valamint az Állami Számvevőszék részére hetente kellene küldenie bankszámlakivonatot.

Minden jelölő szervezetnek és független jelöltnek a választás utáni 60 napon belül a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kellene hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

A törvényjavaslatban az is szerepel, hogy kampányidőszakban országos kereskedelmi médiumokban a jelölő szervezetek nem adhatnának fel hirdetéseket.

Az indítványnak része a "kormánystop" intézményének bevezetése, amely - Nyitrai Zsolt korábbi szavai szerint - azt jelenti, hogy a kormányzat, a minisztériumok, az állami részvétellel működő vállalatok egy meghatározott időszakban nem adhatnának fel önmagukat népszerűsítő hirdetéseket. A "kormánystop" időszaka az Országgyűlés megválasztását követő negyedik év január elsejétől lépne hatályba.

A részletes indoklás szerint a javaslat kiiktatná "a választási csalásra is lehetőséget adó és egyébként is pazarlást jelentő, a választás lebonyolítása szempontjából teljesen felesleges" borítékot.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: a Fidesz és a KDNP nem támogatja azt a javaslatot, hogy a pártok kampányra fordítható költési keretét akár ötszörösére emeljék meg, ehelyett inkább olcsóbb és rövidebb kampányra lenne szükség.