Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra Vissza a nyitóoldalra   2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002Választókerületi arányosítás: késésben a kormány?

[MNO@ 07.04.25.] Megfenekleni látszik a választókerületek arányosítási folyamata: a parlament még nem hajtotta végre a szükséges törvénymódosításokat. Ha a T. Ház június 30-ig nem végzi el az Alkotmánybíróság által előírt munkát, akkor mulasztásos alkotmánysértést követ el.


Született egy alkotmánybírósági határozat 2005-ben, amely 2007. június 30-i hatállyal törvényhozói kötelezettséget írt elő az Országgyűlés számára. Eddig a határidőig a parlamentnek az országban található 176 egyéni választókerületet arányosítani kell. Ennek oka, hogy a választókerületek határait még a rendszerváltás idején jelölték ki, ám azóta több körzet lélekszáma alaposan megváltozott. Elég csak az elnéptelenedő falvakra, több megerősödő nagyvárosra és a főváros lélekszámának drasztikus csökkenésére gondolni. Az Országgyűlésnek néhány héten belül el kellene végeznie a választókerületek arányosítását, de a folyamat lelassult.
Fodor Gábor még az SZDSZ elnökválasztási kampánya alatt Szili Katalinhoz, az Országgyűlés elnökéhez fordult, s a házelnök ötpárti egyeztetést kezdeményezett az ügyben. A találkozó március 28-án létre is jött. Az SZDSZ, személy szerint Fodor Gábor benyújtott egy javaslatot, amelyet a jelenlevők tárgyalási alapként elfogadtak.

- Akkor abban maradtunk, hogy néhány héten belül folytatjuk az egyeztetéseket. Nincs azonban konkrét időpont arra, hogy mikor ülünk újra asztalhoz - közölte Nyitrai Zsolt, aki a Fideszt képviseli az egyeztetéseken. Az ellenzéki honatya elmondta: azt tartják a legfontosabbnak, hogy a választókerületek határait a kormány egyoldalúan, az ellenzék megkérdezése nélkül ne módosíthassa. A jelenlegi törvényi háttér ugyanis a kabinetet feljogosítaná erre.

Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a szükséges törvénymódosításokat a parlament 2007. június 30-ig nem lesz képes elvégezni. - Ha ennek a munkának határidőig nem teszünk eleget, nem végezzük el az arányosítást, akkor az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértést követ el - jegyezte meg Répássy Róbert, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának fideszes alelnöke, frakcióvezető-helyettes.